Wednesday, May 20, 2009

jangan pernah berubah....

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas tuk bertahan

Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

aduhai...antara kenangan dan kenyataan, ianya bergabung menjadi satu rasa: sepi!



terasa seperti dulu....terkenang kembali saat persahabatan dulu..biarpun ianya hanya seketika...ku kutip semua kenangan kita..hingga menjangkau usia lima tahun. perpisahan yang terjadi..buatkan aku lebih dewasa..dewasa mengenal erti sebuah ikatan...kau meninggalkan aku tanpa perasaan..hingga aku jatuhkan airmata....

jangan pernah kau cuba untuk berubah....aku tak relakan yang indah hilanglah sudah...kau tercipta penuh indah..penuh sempurna. hingga kini, sentiasa terdetik di jiwa ini, apa khabarmu? dimana?sudah tamatkah pengajianmu di sana...sudah pulang ke tanahair kah?

perpisahan yang terjadi..membuatkan aku takut untuk meneruskan sebuah kisah cinta baru dalam hidup aku. kisah cinta yang ikhlas dan penuh rela. kau mengajarkan aku erti setia..sehingga akhirnya,aku masih setia....ku ikhlas untuk bertahan.

aku takut untuk mulakan sesuatu yang baru. membina istana cinta yang baru..kerana aku hanya ingin seorang insan seperti dirimu. seorang insan yang boleh memimpin hidupku ke jalan yang Esa...aku inginkan seorang lelaki setegasmu...secekalmu....

kini, hari ni...di rembang malam...aku ingin nyatakan dengan tulusnya....aku ingin terus melangkah..dengan tekad baru. mencari cinta dan menyempurnakan cintaku...ku pasrah jalanku..ini suratan..aku dicuba..demi rahmatMU ku memohon....Ya Allah...redhai ketulusan hati..berikan aku ketabahan..Ya Allah..aku sanggup berkorban..demi rahmatMU...Ya Allah...

Ya Allah...temukanlah aku dengan kekasih-kekasihmu..temukan lah aku dengan pemegang panji-panjiMU....temukanlah aku dengan angkatan JihadMU..dengan seorang lelaki yang bangun disepertiga malam..memperhambakan diri dan menyerahkan cintanya padaMU...ku ikhlas untuk bertahan dalam mencari cintaMu dan kasihnya...

akan adakah insan sebaikmu......akan adakah?....aku dah temui seseorang yang sepertimu..tapi.....entahlah...makin lama..ianya makin jauh untuk digapai...sama sepertimu...makin menjauh..makin hilang dari pandangan....namun dekat dihati...

aku takkan terus membiarkan kenangan kita terus menyelubungi hati aku..kerana aku ingin bebas..ingin terus terbang dan menari...memeluknya menjadi bintang di syurga...mencoretkan warna-warna indah di kanvas tawaku....mencatitkan hanya rangkaian puisi-puisi indah di dada dairi...membilah detik-detik waktu menuju ijab dan kabul....jiwangkan????hehehehehe.....jari jemari ini menari dalam bait indah sebuah jiwa....ianya terus menari dengan gerak hati yang pasti....

aku ingin membisikan pada teman...aku bahagia.....jeritkan pada dada alam..ku temui jua cinta indah itu....aku tak mampu untuk menyatakan..mengungkapkan...hingga ke saat ini..perasaan aku masih tertinggal...adakah dia tahu..?..adakah dia memahami...?

Monday, May 18, 2009

antara hadiah dan percuma...



antara hadiah dan percuma..yang mana satu lebih membawa makna...pemberian sebagai hadiah atau pemberian kerana percuma...

ramai akan menyatakan,persoalan ini sangat simple dan mudah. mestilah, hadiah lebih bermakna, kerana hadiah, selalunya, disertakan dengan ikhlas..tanpa sebab2 tertentu. sedangkan percuma, lebih bersifat "pakej" beli 2 percuma 1...

hadiah berbalut indah...dititipkan sekali dengan kad-kad penuh ungkapan bahagia....atau terselit cinta.sedangkan percuma, datang sebagai pelengkap "utama"..berbalut plastik jer....disertai dengan ucapan "terima kasih..datang lagi ek..."

hadiah, memang sangat memberi makna. x kisahlah untuk upacara atau acara apapun..tapi yang penting, hadiah yang dalam bentuk apapun..punya cerita disebaliknya...kerana hari ni harijadimu....aku kirimkan hadiah ini...kerana hari ini, hari ibu..kami berikan ibu hadiah ini..kerana hari ni,hari guru..kami berikan cikgu ini.....hadiah diberikan kerana ada "acara" yang diraikan...
hadiah umpama penyampai hasrat hati...hehehehe....syahdunye mitos si hadiah....

si hadiah, datang dalam pakej yang besar..dalam budget berskala pelbagai...besar..kecil..janji ikhlas. biasanya si hadiah ni, menjadi titipan sesuatu perasaan yang cuba disampaikan secara ilusi dan x nampak....ada mesej yang samar tapi punya maksud tertentu...

"aku nak belikan hadiah untuk si A..birthday dia....emmm...aku x bagi apa2pun..."satu ungkapan ingatan atas ikatan yang terjalin. kalo dijiwa ada niat untuk memberi..lambat cepat, insyallah terlaksana..sebab, ada "jalinan" yang dihubungkan melalui si hadiah. ada hati yang perlu dijaga dan dimesrai...

si hadiah di balut....tuntutan dan kawajipannya besar...hadiah untuk sang pencinta...

bagaimana dengan si percuma..beli 2 percuma 1??

si percuma tiada nilai jiwakah.....???perempuan biasanya bahagia..bila modal "kurang"..hasilnya "lebih"....betulkah?..

si percuma....bagaimana....aku kah si percuma?

entahlah......

p/s : bersambung..

Sunday, May 17, 2009

sebuah lagu kuciptakan untuk dia...

hahahaha...tiba2 idea untuk mencipta sebuah lagu datang..kalo x sedap dan liriknya x best..maaflah...idea yang tidak sempat dikarang..semuanya terakam mengikut gerak hati...andai suara x seindah suara penyanyi2 lain..abaikan dan maafkan...aku hanyalah amatur...

sebuah lagu kuciptakan untuk dia...

sepi jingga

(malas nak edit video..masa buat video ni, baru type senikata lagu...hahahaha...baru perasan apa yang dinyanyikan...)

tapi, kenapa ada perasaan kecewa dalam hati ni...aduhai...mainan perasaan betul....

perasaan dan perasaan....

video

aku dan dia...

hari ni, salah seorang my good friend, meraikan majlis bersejarah dalam hidupnya.tahniah asha dan aery,semoga ikatan yang terjalin..berkekalan hingga ke akhirnya...amin..

tiap kali, menyambut dan meraikan majlis perkahwinan rakan-rakan terdekat, hati aku sentiasa gembira. bahagia melihat kebahagiaan kawan2 sekeliling....terdetik juga di hati...bagaimana dengan cerita diri sendiri...masih tercari dan mencari..aduhai..jiwa ni kusut bile fikirkan semua pokok dan buah2 persoalan hati..soalnya hati...

saat aku menulis di blog ini..keadaan kesihatan ku tidak betul2 mengizinkan..selsema dan juga sakit tekak yang memeritkan...aduhai...ujian apakah ini..mungkin nak mengingatkan aku, hakikat kejadian dan fitrah kejadian manusia ni, ade tahap dan limitnya. terlalu leka dengan dunia, buat kita lupa dengan akhirat. saham dunia yang kat BSKL..(kalo adalah....amanah saham wawasan dikira x??)..wajah akan tersenyum gembira..sengih memanjang...kalo waktu saham melonjak naik lak harganya..x hengatnyer...kalo sebaliknyer....nauzubillah..kecewa,duka lara..bagai nak mati esoknye..nak mati saat tu jugak...

berkisar kisah sebuah hidup..aku rasa...aku sepi...perasaan sepi itu bagaimana...kesepian boleh terubat dengan tawa gembira..sirna cahaya jingga...ehhh....warna sepikah itu..macam sunset....aku rasa jingga itu membawa sinar kosong...

aku tertanya?kosongkah jiwa dan hatiku...adakah aku kosong?kosong hati ini dengan cinta....kasih sayang...rindu...??



semalam....pertemuan dengan sahabat lama masa sekolah, menghabiskan masa bersama, berdua, menyedarkan aku. dah lama aku x rasa "perasaan" itu...berdua dengan seseorang lelaki. jangan disalah ertikan maksud berdua disini...nilainya...aku kembali menilik diri...dah lama rasanya x berjalan berdua-duaan dengan seorang lelaki yang bernama lelaki...hehehehe...

fitnah itu, musuh yang benar....keluar dengan dia sahaja....pemikiran sahabat-sahabat yang lain bagai kepelikkan....siapakah dia?boyfriend kau yer zie?...giler ah..dah ade bf...dah couple x cakap!!...

couple....bf...lelaki itu bukan nyer sesiapa..aku ini hanya kawan dia. kami kawan sekolah. xkanlah dia suka aku..kawan-kawan aku ni, suka sangat mempermainkan naluri dan perasaan ku

ada ke lelaki yang sukakan perempuan gemuk macam aku..ada ke lelaki yang sukakan aku?...aku ni x punya apa2...yang aku punya...ilmu didada...pegangan hidup..pendirian..dan maruah diri...aku sedar,banyak kurang dan buruknya diri,tapi yang pasti..aku sayangkan diri aku..aku sangat sayangkan apa yang aku ada...inilah diri aku..

lagipun si dia, punya banyak pilihan yang lebih baik. so, abaikan jelah

semalam pun, kami abiskan masa, membeli tiket untuknye ke penang, belikan hadiah untuk insan2 istimewa dalam hidupnya. dia suruh aku memilih, aku ni, bukan pandai sangat memilih hadiah untuk seseorang...mana yang berkenan di hati...yang mampu dibeli dan alah memakai, aku beli. macam tu jugaklah dengan pilihan hadiah untuk teman-teman istimewanya...

dia cadangkan nak beli perfume and kerongsang. aku iya kan aje.dia izinkan aku memilih mengikut kesukaan aku. aku pun pilih mana yang berkenan...bab minyak wangi..macam2 bau aku taste...pening kepala..akhirnya....sunflower menambat hati (atas saranan jurujual...hahahahaha).dah pilih perfume..dia nak beli kerongsang lak..beli 2 percuma 1...hahahaha, nak beli 1 jer...dah pilih2...dapatlah yang berkenan...maka aku ambiklah....

eh..berhajat nak beli untuk diri sendiri, esok (hari ni), asha kawin,...bolehlah pakai....so, aku pun pilih, pilih yang percuma sekali...

aku nak bayar sendiri, tapi dia bayarkan.....hai..ni aku nyer sendiri..x payahlah bayarkan...die bayarkan gak...xper..aku tau camner nak bayar balik...

pusing2 the mines...kitaorg pun balik..dalam kete, aku ni kan suka bercakap, bagi lelaki itu membebel...entahlah..ya kot..so, aku berleter jelah..(mesti laki2 kat luar tu lagi x suka aku...hahahahaha)dia ade gak tegur...5 minit jer diam....macam2 jadi...terlepas simpanglah...salah jalan ah..kalo aku bising...aku tegur..ni, dia marah aku pok pek..aku diam jelah.....hahahahaha....

sampai umah, die naik atas, jumpa pak anjang n mak anjang. sebenarnya, die dari the mines tadi dah cuak..(Ke dia bosan kuar ngan aku.....)boleh ke balik lambat ni..lambat apa nyer baru pkl 7pm..hahahaha...lambat kot...

dia kata dia x pernah kuar ngan perempuan...yeker???...alahai...susah nak cakap..

sebelum balik, kitaorg cari pembalut hadiah...dia mintak tolong, aku balutkan hadiah, okey..no prob....

sepatutnya, aku temankan dia g petaling jaya hari ni, n dia ikut sekali kawin asha..tapi, semalam dia message, die g ngan budak umah. xpelah...dah ada yang temankan..(kenapa macam sedih.....)entahlah....aku lak..balik2 semalam..terus selsema..sakit tekak, badan panas...duk dalam kete dia..mak aiii....aircond kuat giler....walaupun badan aku diseliputi lemak tebal....aku tetap sejuk....sejuk tangan2 n kaki aku....hish...giler die ni xde perasaan sejuk, slamber jer...

kuar2 kete, contohnya, masa kat pudu, suhu kan berbeza...kepala aku dah pusing2..tapi buat bodoh jelah, x nak kecoh2 ag pun, die tgh bengkek ngan tiket bas dia...nak g penang pagi..terbeli bas malam...nak tukar x boleh...terukkan...

so, aku diamkan lah...menambah beban die jer...pastu, kitaorg masuk kete balik..suhu sejuk balik..xke giler...aku diamkan gak, aku ni, memang alah ngan suhu2 yang bertukar tiba2..terus badan rasa lain macam. dia lak jenis yang x boleh x sejuk..aduhai...aku diamkan jelah...aku peluk tubuh jelah..xkan nak suh die peluk lah...hish....nauzubillah.....aku main2 jer, kawan2....hehehehe..gatai...mana boleh peluk2 ni, bukan muhrim....hahahaha..lagipun tgh drive tu....kang..drive ke jalan lain..jalan menuju kubur....huhuhuhu..jangan!!kene kembali ke jalan kebenaran dulu..pulang ke pangkal jalan...berapa banyak jalan da...hehehehehe

dalam kete, borak2 ag...mengikut kata dia...dia ni, ramai pilihan calon2 isteri...(huhuhuhuhu)...sampai susah nak buat pilihan...semoga dia mendapat isteri yang solehah dan terbaik...amin. aku pun cakap, kalo dah betul orgnya..kawinlah..(akad nikah, halalkan perhubungan), jangan main2 kan perasaan perempuan,takut dalam banyak2..atau semua yang dalam senarai..mengharapkan diri dia.kan ke susah tu...

nak kawin bukan senang. aku nak kawin gak!!...huhuhuhu, xde calon...entahlah...kebanyakkan lelaki yang aku rapat..aku kenal....n aku...suka...wakakakaka...semuanya milik orang.....im so unlucky!tapi xpelah...bukan masanya..bukan bahagian cintaku...

aku selalu ingatkan diri..jangan terlalu rapat dan bergantung harap pada mereka...rudy (kawan baikku) dan dia...hahahaha..kenapa dia??...sebab, maybe aku selesa..dia kawan debat yang baik untuk aku..kitaorg suka berdebat..masing2 nak menang!...kenapa aku jarakkan diri...sebab aku tau, tiada ending yang "best" untuk aku...daripada aku melihat "pelamin anganku musnah", its more better, aku menjauh..jauh...jauh...(VE nyer lirik...)

dia punya cita dan cintanya. begitu juga aku, perjalanan dan impian aku dan dia, mungkin berbeza...

aku sukakan dunia hidupku.....aku cintakan diriku..begitu juga dia...

tadi aku jumpe dia jap (walaupun aku sedikit berkecil hati, pasal balasan sms dia....abaikan..abaikan...)aku sms gak, ingatkan dia, hadiah dia, aku dah balutkan, walaupun x cantik, aku bab2 keje balut membalut..memang macam haram...comot!!

aku masukkan sekali, duit kerongsang ke dalam sampul, dan masukkan sekali ke dalam plastic beg. maaflah, bukan aku x sudi, dia nak belanjakan kerongsang tu, cuma aku x nak ajarkan diri aku terbiasa menerima. aku bukan sesiapa...aku ingatkan diri aku...aku bukan sesiapa...

aku harap dia x marah dengan perbuatan aku, membayar balik kerongsang yang dia "hadiahkan"

perbualan semalam...banyak mengenakan aku..perlian atau bermaksud...aku ingatkan diri aku, dia hanya bergurau..aku ingatkan diriku..aku bukan sesiapa...

apapun niat.....aku ingatkan diriku..aku bukan sesiapa...

ingatkan diriku..aku seorang yang akan dipandang sebelah mata, aku sedar diri aku. x perlu orang berikan cinta dan kasih sayang kerana kesian atau apa2..aku bahagia dengan diri aku, kalo kegemukan satu keburukan..satu kecacatan..aku tetap rasa aku sempurna..kalo kegemukan..ketidak cunnan...ketidakseksian dan ketidak gedikan satu kecacatan...aku rasa aku sempurna tanpa itu semua..

untuk dia..buatlah pilihan yang terbaik..aku akan sentiasa doakan...

p/s: dia x perasan kot aku x sihat..x tanya pun..ke muka aku ni, sihat atau x sihat, sama jer..kusam...