Tuesday, December 21, 2010

my Fb StaTuS 2010...


ini adalah salah asati daripada cerita status Fb aku bagi musim 2010..hehehehe..siapalah yang rajin sangat buat application ni on FB...hasilnya....hahahaha...banyak mana perkara yang aku post kan on my wall.....total pages: 74..giler kan...bila baca balik a few pages...ada yang mengelikan hati sendiri....dan x kurang yang mengarut...hehehehe...pendek kata...panjang x kata apa2...MACAM2 ADA....hehehehehe

mostly: mana2 entry aku berkenaan dengan perasaan aku masa tu..serabut?gembira?suka?duka...kecewa...semuanya ada..hasilnya..semua terbongkar di FB...malu....=.~...

jom cerita satu persatu apa yang aku riwayatkan dalam setiap penulisan status FB aku.....

page 1: latest...80% berkaitan dengan kisah thesis....master yang macam2 hal.....selebihnya...berkenaan dengan mood dan lagu..hehehehe...lagu apa yang aku dengar...sedang dengar...nyanyi dan sebagainya....hehehehehehe

bila check balik..kadang2 kata2 yang terluah...buatkan aku impress dengan diri sendiri..benarkah.....hahahahahaha....

~.~..next pages....soon k...

Tuesday, December 14, 2010

bila kita mahukan sesuatu...

bila kita mahukan sesuatu....kita kadangkala hanya terfikir untuk mendapatkannya dengan hanya bergantung kepada SATU jalan penyelesaian semata-mata.....mahu mendapatkan duit untuk tujuan berbelanja lebih..MLM menjadi tumpuan..benarkah MLM itu menjamin kesejahteraan dan kekepokkan duit didalam poket dan bank kita...jawapannya...Wallahualam....

aku hanya percaya benda dan perkara yang ada..yang aku yakini denga jiwa dan akal fikiran..hanya Quran dan sunnah..menjadi panduan penunjuk jalan. Hakikatnya...sejauh mana aku berpaling pada Quran andai kesempatan menyentuhnya..aku tinggalkan jauh....dengan alasan..sibuk~dunia~sibuk~dunia...!!semuanya perihal dunia...

caturan hidup bagaikan telah di pattern dengan konsep yang sama..bangun tido..solat..mandi..gosok baju keje (itu pun kalo aku rajin..~kantoi~..)...kalo sempat bancuh air..aku bancuh lah...kalo sempat buat breakfast..pastinya nasi goreng menjadi pilihan..kalo kedua2nya tak sempat...hahahaha...restaurant syawal jadi pot...(dan biasanya itulah rutinnya...~syawal...dengan kopi O panas...nasi goreng atau roti kosong susu...hehehehe)...sesudah bergosip2..hahahahaha....sesi bicara pagi selesai..naik opis...ngadap pc...buat keje...fb..keje..fb...youtube..keje.....tima lunch..pegi lunch...solat zohor...keje...asar..keje...balik....(temankan adik aku kat pusat terapi dia dulu....)~lebih kurang 10.30-11 lebih..aku balik umah...sampai2..penat...baju?berguni tak basuh...hahaha...ni pun br selesai 1 trip....baju kurung...n baju tido..dengan beberapa helai t-shirt....tinggal t-shirt..seluar n baju tido jer ag..........penat woo....

then, bila masa di antara waktu2 tersebut aku baca Quran....?..jawapannya: bila aku browse Quranicexplorer...itu jelah yang paling mudah dan senang....ngaji dalam hati sambil ikut suara merdu Qari mengalunkan ayat2 Quran....(headphone yang ku sayang..terima kasih...)..itupun...bukan hari2..aku ni, manusia alpa...ada masanya aku hanyut...n alhamdulillah..masih teringat jalan kembali...semoga Allah permudahkan urusan akhiratku..jangan lalaikan aku....

kalau kat umah...Quranku, aku letakkan elok dalam drawer almari makeup ku...biasanya..kalo ada kesempatan..usai solat maghrib..sempatlah aku abiskan 3,4 helai.....itu jer yang termampu...3,4 helai dalama seminggu....cukupkah buat bekal?...aduhai..bila aku mahu berubah...-malu dengan khilaf dan kelemahan diri sendiri....perlu berubah..bukan cakap jer..tapi usaha....

aku akan cuba yang terbaik.....-di kala ini..ada bisikan hati yang terlintas...mampukah...doakanlah aku wahai sahabat2 ku....

hari ni, walau penat membasuh dan mengemas2 apa yang patut....aku macam bersemangat untuk selesaikan thesisku...semoga aku bersemangat untuk terus berusaha..doakanlah....

ok lah..sambung thesis dulu ek...

terima kasih kerana sudi luangkan masa membaca coretan aku..yang semuanya datang bagai air...dan aku leka menulis...hahahahaha...

semoga segalanya indah dan baik2 aja.....LOVE AND FAITH....~.^)v

Sunday, December 12, 2010

hurt...

gara2...x dapat layan karaoke lagu hurt...masa karok last times...aku melalak lagu hurt ni thru youtube..walaupun sumbang..pitching lari...aku layan kan jer....nyanyi sambil meniarap..hahahaha.....

aku hanya suka2....bukan nak jadi penyanyi pun....


video

lagu ni pun..tetiba jer aku layan...hahahahaha.....xde kene mengena pun dengan kisah silam atau apa2..aku kalau terjumpe jer lagu apa2...excited melayan..hehehehehe...

bosan sebenarnya...td ke jalan TAR..dah lama gak aku x pegi jalan TAR...malas..sebab ramai sangat orang....

kenapa ke jalan TAR?...survey2..barang.....temankan salah seorang member aku yang nak cari hantar bertunang..iaitu baju angkat nikah...dan confirm..JAKEL menjadi pilihan...nice price..nice choice...lega...!

sambil2 tu..cuci2 mata ngan kedai2 hantaran kawin.....wow...banyak idea untuk cupcakes....~.^)v...suka2....hehehehe...

nanti..boleh ah datang ngan angah......

k lah....dah pukul 10.15...dah ngantuk..nguap2 dah ni....jap ag..nak sambung edit thesis....pastu..nak tido...esok keje...~boring!!.....

tp x keje...xde duit...~so..kene kuatkan semangat....

kepada pengunjung blog ku ini..yang membaca entry ni n entry lain2..yang rajin melayan any video dalam blog ini...dan yang rajin post2 comments...thank you.....

saya bukan penulis....bukan penyanyi...bukan pereka lagu...

hanyalah saya.....

terima kasih atas kunjungan....semoga hanya yang terbaik dan membahagiakan dunia akhirat untuk kalian semua~amin...

LOVE AND FAITH~.......~.^)v...

Saturday, December 11, 2010

weekend dan masak


mana best....weekend memasak di rumah...atau....makan jer di kedai...sedangkan weekdays..hari2 muka ko menepek kat kedai2 dekat ngan umah....

disebabkan menyahut seruan dan kempen...'masak sendiri'..yang aku war-warkan sendiri..hari ni..aku berjaya menyediakan 3 jenis lauk untuk santapan perut aku ngan adik2 aku....

masak..?aku kalo bab2 makanan..masak memasak memang aku suka....tentang rasa..sedap x sedap...hahahahaha..kena tanya orang yang makanlah...sedap kot...~kot lah kan....hahahahaha...

hari ni, aku masak gulai lemak cili api ayam.....tempe ikan bilis berlado...ngan daging black pepper berepal....hahahaha..resepi...resepi orang kampung jer.....mak2 nyer resepi....cuma black pepper daging tu jer..aku improvise jadi modern skt.....masukkan epal....hahaha..bagi dia rasa...manis-manis masam skt..i loike....!!!....alah..bukan resepi br pun....resepi aku baca2 dalam majalah gak...

ni, aku sempat snap few picture...hahahaha...cari bahan untuk updated blog ni....


nilah..gulai lemak cili api resepi omak2....hahahahaha....ayam tu aku goreng dulu..lembik2 aku kureng skt....~.~geli-geli....hahahhaaha

ini last...daging black pepper berepal....yang potong dadu putih2 tu lah epal......simple je kan..nak masuk kan kacang atau sayur campur pun boleh....tp, aku lupa beli..so ini jelah...

huish...nikmat makan masakan sendiri..ikut feedback mereka2 yang makan....sedap..boleh makan ag....boleh masak lauk pengantin...

bercakap pasal lauk pengantin....nampaknya 18hb ni..aku kena masak lauk makan beradap pengantin ah......dah di request....

hehehehehe...teringat lauk pengantin abang ndak yang aku masak...licin wooo....siap yang tinggalkan sikit kat dapur orang berebut2...x cukup...bukanlah sedap sangat..kena ngan selera diaorg kot...

aku hanya suka masak...bukan tukang masak....

Friday, December 10, 2010

cinta...

rindu untuk kembali mencoretkan suatu kisah dan cerita yang aku namakan kenangan dan pengalaman..membuka ruang kebenaran dan pendedahan dengan menulis di sini..pasti akan membawa perjalanan yang jauh pada satu dunia...pengisian yang hanya aku tahu kenapa dan mengapa......

seorang cinta sedang asyik melihat handphonenya....
membaca balasan dan pesanan cinta dari cintanya....

tersenyum....dan tertawa penuh cinta.....
terbayang keletah cintanya..dengan penuh cinta.....

rindu yang ada dalam diri...penuh dengan bunga-bunga cinta...
harum dan mekar hanya untuk cintanya...

seorang cinta itu merenung keluar cermin kereta...
tersenyum sendiri..walau disepanjang perjalanannya hanya ada pepohon...
itu kuasa cinta.....

tersenyum......
terkecewa.......
termerajuk.....
tersenyum......

seorang cinta itu akan terus setia untuk cintanya....
dan akan terus percayakan cintanya......
akan terus menunggu cintanya....

seorang cinta itu akan terus menjaga dirinya untuk cintanya...
kerana dia mahu cintanya jua mampu menjaga dirinya.....

cinta membuatkan cintanya terus kekal mencintainya...
cinta membuatkan si pemerhati cinta..hanya mampu memerhati....

cinta membuatkan cintanya setia mencintainya....
cinta membuatkan si pemerhati cinta..akhirnya mengalah untuk merebut cintanya...

cinta membuatkan dunia ini penuh dengan cereka...
ceria..duka..gembira..sedih.....

cinta membuatkan si pemerhari cinta..diam....
si pemerhati cinta akan terus diam...
menyimpan semua yang ada dalam hati..sendiri...

cinta membuatkan si pemerhati cinta terasa penuh berdosa....
mencintai cintanya dalam diam...

kuasa cinta si cinta pada cintanya...
akhirnya membuatkan si pemerhati cinta mendoakan hanya yang terbaik untuk cinta dan cintanya...

cinta itu umpama kristal...umpama lelangit....umpama air...
jangan kau usik nakalnya...kelak berderai hancur semuanya...
jangan kau cemarkan udaranya.....kelak gelap dan kotorlah lelangitnya..
jangan kau cemarkan airnya..kelak berkeladak dan membusuk airnya....

pergilah si pemerhati cinta..
jangan kau teruskan langkahmu...
jangan kau tega pisahkan cinta dan cintanya...
cinta hanya perlukan cintanya...
cintanya hanya perlukan cinta..

pergilah...
bawalah dirimu.....berlalullah.....
jangan pernah datang dan jelmakan diri....

semadikanlah rasa mu wahai si pemerhati cinta...
buang dan hapuskan semuanya.....
jejak hati yang sepatutnya dari mula tiada....



~wah...tetiba menulis kisah cinta...hehehehe....sebab mungkin terasa ada aura cinta disekelliling..membuatkan penulisan kali ini lebih kepada cinta..melihat teman-teman makin sibuk mempersiapkan diri untuk masuk ke alam cinta yang sebenar..jelas..cinta membuatkan manusia boleh berubah menjadi 'gila'...senyum...ketawa....hehehehehehe...

indah!...

hanya itu yang mampu diucapkan...gelisah sesaat...bila tiada khabar si cinta.....saat berjauhan..rasa cemburu itu akan merasuk dalam fikiran..lalu jadi tak tentu arah......comel!..hehehehe

betulkan..cinta membuatkan manusia menjadi gila....

rindu yang melampaui tahap dan kebatasan hati......adakalanya..mahu sahaja di jerit-jeritkan rindu.....terkinja-kinja..."rindu sangat...".....peluk teddy atau bantal kuat2...geramkan rindu...hahahahaha....(~pernah ker...?-monolog diri..)hehehehe....

~listening to hurt christina aguilera............