Tuesday, December 21, 2010

my Fb StaTuS 2010...


ini adalah salah asati daripada cerita status Fb aku bagi musim 2010..hehehehe..siapalah yang rajin sangat buat application ni on FB...hasilnya....hahahaha...banyak mana perkara yang aku post kan on my wall.....total pages: 74..giler kan...bila baca balik a few pages...ada yang mengelikan hati sendiri....dan x kurang yang mengarut...hehehehe...pendek kata...panjang x kata apa2...MACAM2 ADA....hehehehehe

mostly: mana2 entry aku berkenaan dengan perasaan aku masa tu..serabut?gembira?suka?duka...kecewa...semuanya ada..hasilnya..semua terbongkar di FB...malu....=.~...

jom cerita satu persatu apa yang aku riwayatkan dalam setiap penulisan status FB aku.....

page 1: latest...80% berkaitan dengan kisah thesis....master yang macam2 hal.....selebihnya...berkenaan dengan mood dan lagu..hehehehe...lagu apa yang aku dengar...sedang dengar...nyanyi dan sebagainya....hehehehehehe

bila check balik..kadang2 kata2 yang terluah...buatkan aku impress dengan diri sendiri..benarkah.....hahahahahaha....

~.~..next pages....soon k...

Tuesday, December 14, 2010

bila kita mahukan sesuatu...

bila kita mahukan sesuatu....kita kadangkala hanya terfikir untuk mendapatkannya dengan hanya bergantung kepada SATU jalan penyelesaian semata-mata.....mahu mendapatkan duit untuk tujuan berbelanja lebih..MLM menjadi tumpuan..benarkah MLM itu menjamin kesejahteraan dan kekepokkan duit didalam poket dan bank kita...jawapannya...Wallahualam....

aku hanya percaya benda dan perkara yang ada..yang aku yakini denga jiwa dan akal fikiran..hanya Quran dan sunnah..menjadi panduan penunjuk jalan. Hakikatnya...sejauh mana aku berpaling pada Quran andai kesempatan menyentuhnya..aku tinggalkan jauh....dengan alasan..sibuk~dunia~sibuk~dunia...!!semuanya perihal dunia...

caturan hidup bagaikan telah di pattern dengan konsep yang sama..bangun tido..solat..mandi..gosok baju keje (itu pun kalo aku rajin..~kantoi~..)...kalo sempat bancuh air..aku bancuh lah...kalo sempat buat breakfast..pastinya nasi goreng menjadi pilihan..kalo kedua2nya tak sempat...hahahaha...restaurant syawal jadi pot...(dan biasanya itulah rutinnya...~syawal...dengan kopi O panas...nasi goreng atau roti kosong susu...hehehehe)...sesudah bergosip2..hahahahaha....sesi bicara pagi selesai..naik opis...ngadap pc...buat keje...fb..keje..fb...youtube..keje.....tima lunch..pegi lunch...solat zohor...keje...asar..keje...balik....(temankan adik aku kat pusat terapi dia dulu....)~lebih kurang 10.30-11 lebih..aku balik umah...sampai2..penat...baju?berguni tak basuh...hahaha...ni pun br selesai 1 trip....baju kurung...n baju tido..dengan beberapa helai t-shirt....tinggal t-shirt..seluar n baju tido jer ag..........penat woo....

then, bila masa di antara waktu2 tersebut aku baca Quran....?..jawapannya: bila aku browse Quranicexplorer...itu jelah yang paling mudah dan senang....ngaji dalam hati sambil ikut suara merdu Qari mengalunkan ayat2 Quran....(headphone yang ku sayang..terima kasih...)..itupun...bukan hari2..aku ni, manusia alpa...ada masanya aku hanyut...n alhamdulillah..masih teringat jalan kembali...semoga Allah permudahkan urusan akhiratku..jangan lalaikan aku....

kalau kat umah...Quranku, aku letakkan elok dalam drawer almari makeup ku...biasanya..kalo ada kesempatan..usai solat maghrib..sempatlah aku abiskan 3,4 helai.....itu jer yang termampu...3,4 helai dalama seminggu....cukupkah buat bekal?...aduhai..bila aku mahu berubah...-malu dengan khilaf dan kelemahan diri sendiri....perlu berubah..bukan cakap jer..tapi usaha....

aku akan cuba yang terbaik.....-di kala ini..ada bisikan hati yang terlintas...mampukah...doakanlah aku wahai sahabat2 ku....

hari ni, walau penat membasuh dan mengemas2 apa yang patut....aku macam bersemangat untuk selesaikan thesisku...semoga aku bersemangat untuk terus berusaha..doakanlah....

ok lah..sambung thesis dulu ek...

terima kasih kerana sudi luangkan masa membaca coretan aku..yang semuanya datang bagai air...dan aku leka menulis...hahahahaha...

semoga segalanya indah dan baik2 aja.....LOVE AND FAITH....~.^)v

Sunday, December 12, 2010

hurt...

gara2...x dapat layan karaoke lagu hurt...masa karok last times...aku melalak lagu hurt ni thru youtube..walaupun sumbang..pitching lari...aku layan kan jer....nyanyi sambil meniarap..hahahaha.....

aku hanya suka2....bukan nak jadi penyanyi pun....


video

lagu ni pun..tetiba jer aku layan...hahahahaha.....xde kene mengena pun dengan kisah silam atau apa2..aku kalau terjumpe jer lagu apa2...excited melayan..hehehehehe...

bosan sebenarnya...td ke jalan TAR..dah lama gak aku x pegi jalan TAR...malas..sebab ramai sangat orang....

kenapa ke jalan TAR?...survey2..barang.....temankan salah seorang member aku yang nak cari hantar bertunang..iaitu baju angkat nikah...dan confirm..JAKEL menjadi pilihan...nice price..nice choice...lega...!

sambil2 tu..cuci2 mata ngan kedai2 hantaran kawin.....wow...banyak idea untuk cupcakes....~.^)v...suka2....hehehehe...

nanti..boleh ah datang ngan angah......

k lah....dah pukul 10.15...dah ngantuk..nguap2 dah ni....jap ag..nak sambung edit thesis....pastu..nak tido...esok keje...~boring!!.....

tp x keje...xde duit...~so..kene kuatkan semangat....

kepada pengunjung blog ku ini..yang membaca entry ni n entry lain2..yang rajin melayan any video dalam blog ini...dan yang rajin post2 comments...thank you.....

saya bukan penulis....bukan penyanyi...bukan pereka lagu...

hanyalah saya.....

terima kasih atas kunjungan....semoga hanya yang terbaik dan membahagiakan dunia akhirat untuk kalian semua~amin...

LOVE AND FAITH~.......~.^)v...

Saturday, December 11, 2010

weekend dan masak


mana best....weekend memasak di rumah...atau....makan jer di kedai...sedangkan weekdays..hari2 muka ko menepek kat kedai2 dekat ngan umah....

disebabkan menyahut seruan dan kempen...'masak sendiri'..yang aku war-warkan sendiri..hari ni..aku berjaya menyediakan 3 jenis lauk untuk santapan perut aku ngan adik2 aku....

masak..?aku kalo bab2 makanan..masak memasak memang aku suka....tentang rasa..sedap x sedap...hahahahaha..kena tanya orang yang makanlah...sedap kot...~kot lah kan....hahahahaha...

hari ni, aku masak gulai lemak cili api ayam.....tempe ikan bilis berlado...ngan daging black pepper berepal....hahahaha..resepi...resepi orang kampung jer.....mak2 nyer resepi....cuma black pepper daging tu jer..aku improvise jadi modern skt.....masukkan epal....hahaha..bagi dia rasa...manis-manis masam skt..i loike....!!!....alah..bukan resepi br pun....resepi aku baca2 dalam majalah gak...

ni, aku sempat snap few picture...hahahaha...cari bahan untuk updated blog ni....


nilah..gulai lemak cili api resepi omak2....hahahahaha....ayam tu aku goreng dulu..lembik2 aku kureng skt....~.~geli-geli....hahahhaaha

ini last...daging black pepper berepal....yang potong dadu putih2 tu lah epal......simple je kan..nak masuk kan kacang atau sayur campur pun boleh....tp, aku lupa beli..so ini jelah...

huish...nikmat makan masakan sendiri..ikut feedback mereka2 yang makan....sedap..boleh makan ag....boleh masak lauk pengantin...

bercakap pasal lauk pengantin....nampaknya 18hb ni..aku kena masak lauk makan beradap pengantin ah......dah di request....

hehehehehe...teringat lauk pengantin abang ndak yang aku masak...licin wooo....siap yang tinggalkan sikit kat dapur orang berebut2...x cukup...bukanlah sedap sangat..kena ngan selera diaorg kot...

aku hanya suka masak...bukan tukang masak....

Friday, December 10, 2010

cinta...

rindu untuk kembali mencoretkan suatu kisah dan cerita yang aku namakan kenangan dan pengalaman..membuka ruang kebenaran dan pendedahan dengan menulis di sini..pasti akan membawa perjalanan yang jauh pada satu dunia...pengisian yang hanya aku tahu kenapa dan mengapa......

seorang cinta sedang asyik melihat handphonenya....
membaca balasan dan pesanan cinta dari cintanya....

tersenyum....dan tertawa penuh cinta.....
terbayang keletah cintanya..dengan penuh cinta.....

rindu yang ada dalam diri...penuh dengan bunga-bunga cinta...
harum dan mekar hanya untuk cintanya...

seorang cinta itu merenung keluar cermin kereta...
tersenyum sendiri..walau disepanjang perjalanannya hanya ada pepohon...
itu kuasa cinta.....

tersenyum......
terkecewa.......
termerajuk.....
tersenyum......

seorang cinta itu akan terus setia untuk cintanya....
dan akan terus percayakan cintanya......
akan terus menunggu cintanya....

seorang cinta itu akan terus menjaga dirinya untuk cintanya...
kerana dia mahu cintanya jua mampu menjaga dirinya.....

cinta membuatkan cintanya terus kekal mencintainya...
cinta membuatkan si pemerhati cinta..hanya mampu memerhati....

cinta membuatkan cintanya setia mencintainya....
cinta membuatkan si pemerhati cinta..akhirnya mengalah untuk merebut cintanya...

cinta membuatkan dunia ini penuh dengan cereka...
ceria..duka..gembira..sedih.....

cinta membuatkan si pemerhari cinta..diam....
si pemerhati cinta akan terus diam...
menyimpan semua yang ada dalam hati..sendiri...

cinta membuatkan si pemerhati cinta terasa penuh berdosa....
mencintai cintanya dalam diam...

kuasa cinta si cinta pada cintanya...
akhirnya membuatkan si pemerhati cinta mendoakan hanya yang terbaik untuk cinta dan cintanya...

cinta itu umpama kristal...umpama lelangit....umpama air...
jangan kau usik nakalnya...kelak berderai hancur semuanya...
jangan kau cemarkan udaranya.....kelak gelap dan kotorlah lelangitnya..
jangan kau cemarkan airnya..kelak berkeladak dan membusuk airnya....

pergilah si pemerhati cinta..
jangan kau teruskan langkahmu...
jangan kau tega pisahkan cinta dan cintanya...
cinta hanya perlukan cintanya...
cintanya hanya perlukan cinta..

pergilah...
bawalah dirimu.....berlalullah.....
jangan pernah datang dan jelmakan diri....

semadikanlah rasa mu wahai si pemerhati cinta...
buang dan hapuskan semuanya.....
jejak hati yang sepatutnya dari mula tiada....



~wah...tetiba menulis kisah cinta...hehehehe....sebab mungkin terasa ada aura cinta disekelliling..membuatkan penulisan kali ini lebih kepada cinta..melihat teman-teman makin sibuk mempersiapkan diri untuk masuk ke alam cinta yang sebenar..jelas..cinta membuatkan manusia boleh berubah menjadi 'gila'...senyum...ketawa....hehehehehehe...

indah!...

hanya itu yang mampu diucapkan...gelisah sesaat...bila tiada khabar si cinta.....saat berjauhan..rasa cemburu itu akan merasuk dalam fikiran..lalu jadi tak tentu arah......comel!..hehehehe

betulkan..cinta membuatkan manusia menjadi gila....

rindu yang melampaui tahap dan kebatasan hati......adakalanya..mahu sahaja di jerit-jeritkan rindu.....terkinja-kinja..."rindu sangat...".....peluk teddy atau bantal kuat2...geramkan rindu...hahahahaha....(~pernah ker...?-monolog diri..)hehehehe....

~listening to hurt christina aguilera............

Thursday, November 11, 2010

akal dan hati...

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh

Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Satu sendiri pikiran melayang terbang

Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Owu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru

(by Zivillia band: Aishiteru~aku cinta padamu~)


akhirnya.....segala yang menjadi persoalan dan tanda tanya berakhir dengan penuh kebaikan....aku terus menjalani kehidupan ini tanpa ghairah....semuanya kembali kepada asal..yang tiada akan terus tiada...kenangan yang mungkin akan jua tiada..terhapus oleh masa.....

inilah hakikat sebuah perhubungan dan kehidupan....peluang dan ruang yang akhirnya akan punya penamat sendiri....."percayakan kesetiaan ini..pada ketulusan....aishiteru.."..janji itu masih ada dalam diri..hanya yang layak akan menerima wadah cinta dari seseorang yang bernama aku..

namun lewat usia...cinta itu diam dan cuma mendiam....hakikatnya....?entahlah....aku sudah tidak punya perasaan akan akal hidup.....mungkin kerana dunia kerja yang semakin sempit dan menghimpit..aku lemas dengan kemelut pekerjaan...

yakini dengan akal...adili dengan hati....

selamat berbahagia dunia akhirat sahabat.....~amin...

"Satu sendiri pikiran melayang terbang..perasaan resah gelisah..Jalani kenyataan hidup tanpa gairah..."..saat ku harus bersabar dan terus bersabar..sesuatu yang amat sulit untuk ku jalani.....

kamu!!!!....

kamu...!!

yang sedang asyik menaip!!..

kamu...!!

perlu kuat!!..

hidup ini indah....!!...

hati kita akan selalu dekat!..

aku..dan..diri aku!...

pengalaman indah seindah persahabatan kita..

terima kasih...







Tuesday, October 26, 2010

hidup...

dalam bisikan yang terdengar perlahan...
dalam sayu mata menahan ngantuk yang memberat...
hidup terasa makin banyak cabaran...
sering kali aku terjatuh..
tersungkur...

tak pernah serius dengan hidup
atau aku terlalu serius..
bius-bius kegilaan menjelma
dalam amarah dan resah..

mahu apa dengan hidup....
untuk apa dengan hidup....
kerana apa kita hidup....
dengan apa kita hidup....

kenapa aku mempersoalkan hidup
sedang erti hidup itu sendiri masih kabur dalam dimensi

untuk apa aku berteka-teki tentang hidup
sedang hakikatnya..aku tak pasti...

aku merasai hidup dan nyata aku hidup...
aku merasai hidup...kerana aku hidup....
aku hidup dengan dunia dan keadaan aku..
aku hidup kerana aku masih berpeluang untuk hidup...
masih di beri ruang...
masih di beri peluang...

kenapa aku lalaikan hidup...
sehingga tersungkur hingga begini...
kenapa aku biarkan hidup..
terumbang ambing dalam lelah yang aku ciptakan sendiri...

benci dengan hidup yang tidak hidup
atau benci dengan diri sendiri yang tidak berusaha untuk hidup...

terlalu banyak persoalan hidup yang memberat...
hidup....
hidup...

Wednesday, October 13, 2010

sakit hati!!!!

bila buka sedikit ruang untuk melihat diri dengan mencermin diri sendiri..jelas...aku seorang manusia yang lemah dan banyak salah dan silapnya...

apa yang aku kesalkan...aku rasakan....aku lukakan..aku pendamkan..bila terluah...kadang2 memakan diri sendiri...

bila ada ayat-ayat sumbang...sinis memerli dengan niat dan perbuatan yang menjengkilkan...aku punya rasa nak tangankan jer.....nasib baik..akal dan hati seiring..kalo tak..dah lama...

bukan sekali...dua kali..berkali-kali dengan gaya dan sinis berbahasa.....^%$@!@#!!..mulalah aku nak mencarut!!....Astagfirullah......jauhnya sifat sabar dan ikhlas dalam diri...

aku sedar diri aku...x perlu nak ulang atau replay..benda yang sama..dan hebahkan pada dunia...kau saper...?cantik sangat!!!.....

syukurlah, Allah jadikan kau "sempurna" wajah.....aku doakan hati kau pun sempurna dan "secantik" wajah....

kalau kau fikir, aku ni tak layak untuk laki-laki diluar sana..yang nyata memandang rupa paras...terutama perempuan2 cantik seperti kau...nyata..kau benar dan betul....hanya kau yang layak...

"hey, kawan aku kirim salam....hahahahahaha.....dia tak tengok ag kau camner...."mengekek ketawa......."dia tak tgk lagi kau macamana...."emm..maksud ketawa=Kalau die tgk ko gemuk..hudoh..takde maknanya die nak kirim salam....."hahahahahaha...ketawa ko aku dah faham..amat dan cukup faham...

"saya duk umah die......die macam makcikan..muka macam makcik2...macam orang tua!!!..."die tu, aku kan??..macam makcik...walau kita sebaya...YER!!!..kau jelita......kau cantik...kau cun!!..aku makcik!!!....aku makcik!!...busuk!...TERIMA KASIH...

itu dah berapa kali...?x termasuk ulangan..."die tak tgk ag ko macamana....".apa hensem sangat kawan ko!!!!....aku x heran rupa paras......aku kisah apa..die x sehensem kawan2 laki ko..janji ada budi bahasa...bukan x reti bahasa....

ko cakap.....tiba2 aku nka marah!!..kalo ko jadi aku?ko tak marah.....sempurna..mata..tangan...akal...hati.....kaki..x kan x boleh nak pandang kiri kanan...tgk apa2 masalah yang ada....tak boleh??..bila aku marah..tinggikan suara skt.....mula mengadu domba seluruh dunia....."tiba2 nak marah" hakikatnya....salahkah?kalo ko rasa ko semuanyer betul!!....tolonglah...selama ni, aku diam kau perli2..."tuan puteri...."..."tuan puteri"..bila kau jadi tuan puteri.....?ada aku perli...?ada aku ejek.....?ada aku berbunyi.....selama ni, ada aku bising...aku perli2....aku sengaja sakitkan hati.....ada?..cuba ko selidik diri......jangan hanya pandai mengadu dan bercerita jer...keburukan aku....

keburukan jelah yang ko nampak kan...manusia memang macam tu...susah2 ko......senang2 ko yang sedikit aku berikan..x pernah nak kenang...aku manusia yang tak pernah berkira...x pernah nak kedekut2.....tapi..bila ko mengungkit dengan apa yang ko buat.....aku sangat bengkek hati....selama ni, ada aku ungkit apa yang aku buat!!!......

selama ni ada aku berkiraaa........???hey..ingat sket...xpernah aku ungkitkan!!!...jangan nak naikkan darah aku.....

aku malas nak bertekak..bergaduh angin!!!!!!!!!!!..sebab orang2 poyo.....

aku malas!!!!!!.....

tp, bila aku diam...ko makin naik tocangkan.....husihhhhhh!!!!!!!!.......

harap2 aku masih boleh bersabar...memandang ko sebagai manusia ag..bukan...@^#^%&!!!!....

Monday, October 11, 2010

mahu kamu...part 6

nyata..kesakitan jiwa lebih parah dari kesakitan perut yang memerit!.luka tak nampak darah, luka yang kekal terasa bisa!amat pedih!..Kalau lah boleh diundur masa, dia mahu kembali untuk memperbaiki ruang potensi diri,agar menjadi lebih dewasa dan lebih terbuka untuk bahagia..


Amira bersandar lemah, pintu utama dibiarkan terbuka, luas, hanya dikunci gril untuk tujuan keselamatan. pintu itu perlu dibiarkan terbuka, bimbang fitnah yang mungkin melanda, kerana didepannya, sesusuk tubuh tinggi lampai dan tegap Azwan, bersandar dengan riak tenang. Entah apa yang merasuk pemuda itu, hingga sanggup ke rumahnya. Masalah apa lagi yang cuba ditimbulkan.....?

"Amy........kenapa Amy tak jawab panggilan Wan...?entah untuk kali yang keberapa, soalan itu dipersoalkan padanya. Amira hanya diam, memandang wajah yang bertanya pun tidak. Berat mulutnya mahu menjawab persoalan Azwan, entah kenapa, memandang wajah pemuda itu membuatkan jiwanya tertekan, ada rajuk dan ada benci, berbaur menjadi satu rasa yang sukar untuk dimengertikan...

"Amy....."Azwan tidak pernah sesekali jemu untuk terus memanggil nama gadis itu. Seseorang yang baginya penting dan terlalu istimewa. Biar tidak pernah sekalipun dia berterus terang dengan apa yang ada jauh disudut hatinya. Gadis itulah cinta yang ingin disunting menjadi suri hidupnya. Dia mencari masa yang paling sesuai untuk berterus terang dan melamar gadis manis didepannya itu. Dia masih terus memandang dan merenung Amira yang hanya berseluar sukan, t-shirt ungu dan bertudung ringkas, manis tanpa solekan di wajah. Melihat gadis itu dalam keadaan yang serba ringkas itu pun, jiwanya rawan!..kalaulah dapat dilihat lembut rambut Amira dengan pakaian malam yang sedikit seksi...mahu sahaja, dia dinikahkan malam itu....~nakal!...Astagfirullah....

dia mahukan gadis itu. Sungguh...dia sedar..bukan nafsu yang menerajui akal, tapi cinta!.

"Amy, kita menikah!!!"bagai terkejut dengan halilintar dan petir menyabung, sedikit meloncat Amira. Segera dipalingkan wajah pada Azwan yang nyata, merenungnya aneh. Dipastikan tiada ajakan kosong dan riak lawak pada garis di wajah pemuda itu. Apa...?serius kah....?. Pertama kali dilamar dalam keadaan yang tidak bersedia.....dia sendiri tak mampu memahami, apa erti perasaan yang dia rasakan sekarang...

"Amy..menikah dengan Wan"Sekali lagi Azwan menyatakannya. Sedikit kuat dan tegas. Amira hanya mampu mendiamkan diri. Duduknya resah, jika tadi, kehadiran Azwan yang tak semena-mena telah mengundang amarah yang terpendam..kini, persoalan pemuda itu, bagai membuatkan dia hampir rasa mahu mati.

Dia sayangkan pemuda itu, dan sebagai seorang perempuan yang punya rasa cinta dan ingin dimiliki...dia bahagia..cuma, apa yang memberat.....mereka tidak sekufu..mereka tidak seangkatan, bagai langit dengan bumi....banyak jurang dan perbezaan. malahan dia sendiri sedar, ada ketidak setujuan dari pihak Mak Engku, mama Azwan..malah pandangan dan sinis lirikan Azura dan Alda, kakak kepada Azwan pun, dia faham dan sedar. Mereka menolaknya, jauh!...

"Wan..ikhlas.....mahu menyunting Amy, sebagai suri hidup Wan...Tolonglah Amy...Wan, sayangkan Amy.........."rayuan Azwan memecah hening, ruang yang nyata sepi.

"Amy.........."Azwan bingkas, bangun dan melabuhkan punggungnya disebelah Amira, memaksa, gadis itu untuk bangun beralih. tapi tak sempat dilarikan tubuhnya, Azwan tangkas, memaut tangan Amira, memaksa gadis itu, diam disebelahnya. Pautan tenaga seorang lelaki, nyata melemahkan Amira,pegangan tangan Azwan terlalu kuat.

Azwan, masih memegang tangan Amira..pertama kali menyentuh gadis itu. Dia mengenggam jari-jemari runcing yang lembut dan kecil itu, kejab. Amira menarik-narik tangannya dari genggaman Azwan, berkali-kali dan masih gagal, dia meronta-ronta kecil.

"Wan..lepaskan!!!"tinggi nada suara amira. Tak pernah sekalipun, seorang lelaki memperlakukannya sebegitu.

Azwan tidak akan melepaskannya. Makin dirapatkan tubuhnya pada gadis itu. Helaan nafas Amira jelas, di telinganya..haruman syampoo Amira juga jelas di hidungnya..~harum dan menyegarkan...tanpa sedar, disandarkan lembut dagunya di bahu kiri Amira, tak sampai beberapa inci sahaja mukanya dengan muka Amira.....wanginya....!!! Semakin kemas pegangan tangannya pada gadis itu.

"Ya Allah........selamatkanlah hambaMu ini...."rintih Amira, dalam sendu yang ditahan. Dia sangat takut dengan perlakuan Azwan..Dia cuba untuk meloloskan diri, dipijak kaki Azwan, yang berani mengelus dan menguis kakinya....terkejut dengan pijakan kuat yang tak semena-mena hingga terlepas pegangan tangannya, Azwan mengaduh kecil. Pantas mengambil kesempatan dan peluang, Amira bingkas, berdiri...

"Keluar.....!!!!!!!...."jerit Amira.......

mahu kamu....(part 5)

jika sudah memang takdirnya..kau dan aku pasti takkan bersatu..hapuskanlah rasa cinta ini...harus aku selamatkan diri ini..dari terus membiarkan hati ini terus terluka sepanjang waktu..agar semuanya adil untuk selamanya...

kerana aku yakin..cinta dalam hatiku..hanya milikmu..sampai akhir hidupku...di setiap hembus nafasku..hanya dirimu....

namun keyakinan itu bukan bukti setia..bukan bukti aku kekal akan bersama denganmu..bukan petanda cinta ini cintamu..dan cintaku untukmu...

Amira berteleku sendiri..terlalu banyak persoalan yang bermain dibenaknya..hatinya bercelaru..fikirannya buntu....diusap perutnya yang masih bersisa kesakitan. entah kenapa, semenjak dua tiga menjak ni, perutnya selalu sakit-sakit..memerit dan memedih...sakitnya bagai menekan hingga ke hati...menyesakkan ruang jiwa yang sudah sedia sesak dengan persoalan yang tiada jawapan..

membaringkan tubuh yang makin susut itu di ribaan sofa L-shape yang lembut, Amira masih mengusap-usap dan mengurut lembut perutnya..sakitnya menekan dan memberat..Aduhai..pedihnya...!!!...

deringan telefon yang membinbit, dibiarkan berhenti dan sepi sendiri. Irama nyanyian Maher Zain, Insyaallah, kembali memecah ruang....diusaha untuk mencapai telefon yang terletak di meja kopi dihadapannya......penuh daya dicuba mengapai telefon tersebut, cuba dan terus mencuba, dan akhirnya, Iphone 3g tu, berada di dalam pegangan....

Paparan wajah Azwan, memenuhi ruang skrin telefonnya. Wajah dan senyuman yang terpamer, menambah gundah dalam jiwanya.....telefon kembali sepi!.2 missed call.

tak sampai beberapa minit, paparan wajah Azwan kembali menghiasi ruang skrin telefonnya. Azwan...?apa yang dia mahu lagi...apa yang penting tentang dirinya pada pemuda itu!...Amira mencampakkan, telefon bimbit yang berwarna hitam dengan casing putih itu, ke sofa. Malas mahu menjawab panggilan dari Azwan...

sambil membungkam, bunyi loceng menganggu jiwa yang sedang cuba diredakan...

Saturday, October 9, 2010

aku dan ungu..

mengerti akan hadirnya cinta terindah...banyak kata...yang tak mampu kuungkapkan..kepada dirimu....aku ingin engkau selalu..hadir dan temani aku...di setiap langkah yang meyakiniku..kau tercipta untukku..sepanjang hidupku...

wah2..aku menulis sambil melayan lagu tercipta untukku..siapakah....?

aku ingin engkau selalu..hadir dan temani aku..
di setiap langkah yang meyakiniku..
kau tercipta untukku...
mesti waktu akan mampu..
memanggil seluruh ragaku..
ku ingin kau tahu..ku selalu milikmu..
yang menyintaiku sepanjang hidupku..

wah..lagu ni sangat sweet untuk dinyanyikan kepada seseorang yang bergelar suami....wakakakakaka

andaiku tahu...kapan tiba ajalku..
ku akan memohon ..tuhan tolong panjangkan umurku
andaiku tahu..kapan tiba masaku...
ku akan memohon...tuhan jangan kau ambil nyawaku....

aku takut..akan semua dosa-dosaku..
aku takut..dosa yang terus membayangiku...

aduhai......bilakah dan bisakah....?aku masih jauh dengan dunia...

andaiku tahu..malaikat bukan menjemputku
izinkan aku..mengucap kata taubat padamu...

aku takut..akan semua dosa-dosaku...aku takut...dosa yang terus membayangiku..
ampuni aku...dari segala dosa-dosaku...
ampuni aku..menangisku bertuabat padamu

aku manusia yang takut neraka
namun aku juga..tak pantas di syurga...

terasa kerdil dan kecilnya diriku..dalam azab dan dosa yang ku lakukan sendiri...huhuhuhuhu.....


Tuesday, October 5, 2010

bila hati yang menulis.....

hehehehehehe...sambil2 mencari mood untuk memulakan dan menyiapkan segala tugasan yang menanti...aku mencari sedikit ruang..membaca kembali segala coretan yang pernah aku tarikan didada blog sendiri....hehehehehe..ada sejarah yang kembali terungkai dan ada tangis yang sedikit terdetik di hati dan di dada....

terurai kembali segala yang tersimpan dan tersimpul dalam diri..nyata.aku tak pernah lelah menulis tentang diri...dan hakikatnya..semua yang aku taipkan..itu sejujurnya dari apa yang terlintas di hati dan akal fikiran..hingga akhirnya aku sedar...

aku sangat2 jiwang orangnya...hahahahahaha...perasaan romantis selalu mengatasi cerdik akal berbicara..entah macamana...ada jer idea untuk menjadi puitis dan kritis..hehehehe....

mungkinkah kerana..aku sering menulis apa yang terjadi dalam diri..dan apa yang hati aku berkata....prolog..monolog dan epilog...

mungkin jelas....apa yang aku karangkan...itulah apa yang aku ingin sampaikan...terus dari hati....

tak semena2 malu sendiri..bila ada coretan hati yang nyata aku tidak selindungkan..hingga mungkin boleh mendatangkan fitnah dan memalukan diri sendiri.....itulah menulis semahunya..tanpa pernah kembali menoleh kebelakang...

bahana cinta membuatkan aku lebih terbuka dalam menguraikan apa sahaja yang ada di pundak jiwa..tak pernah sedalamnya berfikir serius..apa natijahnya..kerana..kadang2 memang bermaksud untuk dia tahu dan mereka2 tahu....

emmm...kembali mengingati apa yang telah dibincangkan lewat tengahari tadi..saat menikmati hidangan...soal jodoh....gosip dan skandal....

itu semua mengganggu fikiran dan meracau hati aku...

aku ambik pot..aku ambik serius...sebab, AKU TAK NAK fitnah terus membelenggu dan menular dalam diri dan dikalangan teman2....susah menjaga diri n maruah seorang perempuan n anak dara...n nyata..seorang perempuan yang masih single yang sepatutnya sudah mampu n boleh berkahwin..BENAR..perkahwinan...menjadi kunci utama melenyapkan dan menutup segala fitnah...

bukan aku tak pernah fikirkan secara mendalam...secara serius berkenaan dengan perkahwinan atau mencari seorang pasangan......bukan aku tak usahakan...secara fizikal..jelas aku buat donno...secara hati,,,hanya Allah sahaja yang tahu..betapa aku panjatkan doa untuk mendapat jodoh yang sebaiknya untuk aku yang serba kekurangan...

aku pemalu....?hehehehehe..entahlah...cuma mungkin, aku jenis yang agak hilang arah bila nak memulakan perhubungan dengan seseorang yang aku mahu serius..tapi adakah orangnya....?ADA!....tapi..xpe lah......aku x daya nak meneruskannya.....~sedih!...

bila aku fikir dan renungkna kembali......siapakah aku?dalam hidup apa yang aku cari...?aku sendiri tak pernah puas dengan apa yang aku ada...takbur dan tak bersyukurnya menjadi seorang aku.....aku selalu melihat diri..sebagai satu objek yang tak pernah dilihat dan dipandang orang...aku meletakkan diriku jauh hingga aku sendiri kadang2 lemas dengan apa yang diri aku ada.....

aku tak pernah ada seinci keyakinan untuk menghadapi kenyataan..terutama sekali dengan apa yang melibatkan perasaan..aku tak boleh menidakkan cemburu...melenyapkan resah..bila melihat kebahagiaan dan cinta mereka2 yang nyata tulus n ikhlas....aku kah yang bersalah dalam meletak nilai diri dan menilai seseorang....

bila aku fikirkan pasal diri aku...
aku tak mampu menjawab seadanya...
bila aku fikirkan pasal diri aku...
aku selalu rasa diriku tiada....

bila aku melangkah dengan apa yang aku ada...
dengan diri..dengan rasa dan cinta manusia....
aku selalu rasa manusia memandangkan ku hina...
siapakah si gemuk itu~mereng!....
nampak busuk!..
nampak comot...!
nampak entah apa2....
eeeiiuuu.....

itulah yang sering aku rasa..
pandangan orang memandang aku..sebagai aku...
aku selalu merasakan diri ini..bahan ejekan dan kejian...
menjadi aku satu bebanan untuk orang yang rasakan..aku membebankan...

aku melihat diri dalam dimensi yang sangat aku faham...
sampai bila aku harus rasa kecil..sedangkan aku seorang yang besar..
sampai bila aku harus memencil diri...sedangkan aku seorang yang tegas!
sampai bila aku akan terus bertahan dengan apa yang aku rasa.....
sampai akhirnya..sampai sini...sampai mati!...

entahlah...aku melihat diri ini..tiada ruang dan peluang...
selalu terlepas peluang....
sebab tak pernah berani untuk mengintai peluang dna ruang...
bimbang....risau....dan segalanya.....

menjadi diri aku...aku melihat segala kekurangan yang jelas dan nyata..
menjadi diri aku...sebenarnya..banyak tangis dari tawa..
menjadi diri aku..sebenarnya..banyak takut dari berani...
menjadi diri aku...sebenarnya..banyak duka dari suka...

......................................................................................

Monday, October 4, 2010

diam...

waktu aku langkahkan kaki..
menuju semak laluan yang mengusut di depan...
aku terpandang ada kesan jejak di antara dua langkahku...
siapakah yang mendahului ku menyusur denai ini...
buntu...

setahu ku..hanya aku yang sering berkeluh kesah disini...
setahu ku..hanya aku yang sering bermenung di puncak rimba ini...
setahu ku..hanya aku yang sering berdiam di bawah teduhan hijau daun ini...

siapakah yang menceroboh ruang damaiku....
perasaan sedih mula menguasai....
hiba dan sayu menggila.....
entah untuk apa....
dan kepada siapa.....

sedih mengenangkan ruang damai yang tercemar...
aku dah tak punya apa......
disisi ruang ini...ada insan lain yang mula menceroboh..
siapakah insan itu...
mencuit pertanyaan dan membuahkan persoalan..
siapa dia yang tahu diamku disini...

aku teruskan langkahku..
sebaik mungkin kudiamkan hening......
menjejak misteri langkah hadapan.....

dari samar disebalik rimbunan lalang yang membusut...
aku melihat sesusuk tubuh kaku..
duduk bersandar pada pohon ceri yang sering menjadi naungan senduku....
siapa dia....?
bagaimana dia tahu lembah keramat ini.......?
huish....perasaan marah mula menular.....
untuk apa dia datang mengganggu damaiku...
untuk apa die cerobohi alam diamku....

ku intai gerak tubuh yang masih dia bersandar....
dia masih diam tidak bergerak...
lama aku perhatikan riak....
jelas...tiada satu pun pergerakan.....
eh...masih hidup kah..atau apakah yang sedang berlaku...?

persoalan itu menerjah ruang akal fikiran...
membentuk persoalan yang tiada jawapan..

perlukah aku mampir kedepan dan bertanya.......
khabar?
eh...sedangkan tadi aku sendiri yang membenci si empunya tubuh..
kini memberat risau..
aneh betul perasaan yang wujud......
marah....risau....pelik...
itulah yang sedang terjadi dalam diri...

emmm.....kaki masih diam terpaku...
tidak sedikitpun bergerak untuk melangkah..
hati mahu..langkah pulak yang diam...sumbang dan sepi....
egokah itu...?

mata masih jelas memusatkan pada pandangan pada susuk tubuh yang masih tidak berkutik....
huish...bebanan persoalan apakah ini.....
pelik benar rasanya.....

tapi siapa dia.......?

persoalan masih belum terungkap...
khayalan atau kenyataankah yang terpaku didepan mata....
ku kerdip entah untuk kali yang keberapa.....
persoalan yang masih belum ada jawapannya....

aku diam....
dan dia pun diam......

akhirnya..masa berlalu...diam dan terus diam...
diam yang panjang mungkin hanya akan meninggalkan.....dengan diam jua.....
akhirnya.....tiada apa yang terjadi dan berlaku...

..aku..masih diam..!

aku bukan untukmu...

rindu untuk kembali menciptakan ruang bahagia dengan cerita dan kisah seorang aku..penat menghabiskan hampir seharian waktu siangku....saat mentari belum sepenuhnya bersinar..hingga terik dan tenggelam...aku teruskan dengan cinta pada sebuah cerita dan kisah....

sambil menaipkan kisah seorang aku..alunan...piano..aku bukan untukmu..indah menemani..dalam hati..aku nyanyikan penuh asyik..mencipta magika dan imaginasi kisah aku yang terjatuh cinta pada seseorang yang sudah pun dimiliki hatinya oleh orang lain.....huhuhuhuhu....

x kisahlah apapun bayangan imaginasi yang tercetus....garapan dan nilaian hidup itu pasti akan mencipta sejarah tersendiri...andai yang terindah terukir dan nyata..maka bahagialah...tapi jangan disangkal...kesedihan itu hanya berita buruk dan yang tidak2.....siapa kata.......?

airmata melambangkan kita adalah MANUSIA BIASA!

menghabiskan waktu selepas waktu pejabat bersama rakan sekerja..dilla.wan dan faiz...membuka lembaran pengenalan yang lebih bermakna...konsep saling mengenal diri untuk lebih mengenali di antara satu sama lain..dan mengenal diri sendiri secara dimensi yang sama. aku bercerita kisah aku..dia bercerita kisah dia...dan kami bercerita kisah kami.....nyata....musyawarah itu kesannya dalam...dalam gelak..dalam sinis...ada unsur peringatan yang terselit...manusia..memang nyata..sikapnya takkan pernah berubah......negatif dan positif....tapi secara dalilnya..itulah manusia...sifat..akal dan hati...

kadang2..bila meluahkan sesuatu..kita selalu lupa....untuk menyembunyikan sesuatu..luahkan segalanya...hingga mungkin mencetuskan rasa jengkil..atau pun rasa yang tak berapa nak best...tapi..komunikasi dua hala itu penting..komunikasi bertentang mata itu penting..sebab lenggok tubuh...gerakkan tangan...ada hidden agenda dan maksudnya....'body language'...nyata..kebutuhan akan pecah..bila jumpa titik tolak penyelesaiannya...nyata..kita perlu berbincang...

hehehehehehe.....aku kembali mengingatkan diri...jangan menghebahkan keburukan orang...mengwar2kan keaiban orang even dalam ketidakpuasan hati..but aku manusia biasa....x mampu membendung nafsu melontarkan rasa..walau akal berkata jangan!..aduhai..perlu lebih muhasabahkan diri.....perlu lebih bersabar....tapi itulah..keperluan diri...jasmani itu letaknya pada hak dan pemilikkan diri sendiri..sedey!..selalu tewas dengan bisikan dosa..aku lah manusia yang lemah itu...

berbalik pada kisah diri..hari ni...ada yang mengganggu dan ada yang menyenangkan..kebahagiaan itu datang dalam bentuk yang pelbagai..nyatalah..hidup ini rencah dan kisahnya pelbagai...ada macam2 rasa...

sedey..bersulang bahagia.....gembira berkala resah...banyak yang bertandang di hati..pasang surutnya pun seperti air sungai..cepat...deras.....dalam beberapa jam...norma kembali berubah rentak....dalam kecewa...ada berita gembira...itulah nikmat!..

pelik tetapi benar.....tak nampak tetapi jelas....kisah ini aku panjangkan kerana aku tahu..perjalanannya masih jauh...

bila aku berbual2 pasal hidup,..cinta..tanggungjawab dan kerja...aku melihat ada cahaya dari balik lirik mata mereka....cahaya gembira..senyuman pun nyata manisnya berbeza..lirik mata indah berkaca...senyuman pula....terukir mesra...tanda hati berbunga-bunga...

benar2..kata2 yang indah..yang positif lahir dari hati yang positif dan bahagia....cinta membuatkan manusia senang dan ada kala membuatkan manusia susah..susah hati..rawan...senang hati...sawan!...hahahahahaha..

manusia nyata akan berubah kerana cinta....

ooppss....dah lari topik..

apapun....aku bahagia hari ini..bahagia melaksanakan tugas mendidik..buat Mun...tahniah..kerana berusaha menjadi yang terbaik..semoga dipermudahkan jalan dan urusan menuju jayanya.....saya sentiasa akan cuba membimbing dan memimpin..semoga ada daya dan tenaga untuk ilmu yang ada ini, dikongsikan sepenuhnya...

buat shah..heheheeheh...selamat dan tahniah atas jalinan hati yang terjalin..tapi awas!jangan tergadai dan terabai pelajaran kerana mabuk cinta...cinta itu indah...cinta itu juga racun..AWAS k....

emmm......dah lah....bercakap soal kete lak..SAGA SE merah ok x....?..hahahahahahaha

Thursday, September 30, 2010

Kita akan dijemput pulang...



terjumpa salah satu daripada koleksi lagu Ukays yang aku sangat suka suatu masa dulu..bila terdengar kembali..hati terpaut dan terus terpaut..kenangan dan perasaan lama kembali mengusik..benarlah kata orang...bila makin menginjak usia...kenangan2 lama adalah teman duka dan suka......dulu..aku pernah terdengar ada orang berkata..."nak cari pasangan..carilah pasangan yang kita selesa untuk berbual dengannya...dan kita boleh berbual dengannya dengan sepenuh hati...sebab apa...sebab..di hari tua nanti...hanya perbualan yang kita akan lakukan..perbualan mengimbas kisah diri...kisah semasa....."

hidup ni...memang seindah pelangi..cereka dan citranya berbeza...indah dengan raut wajah ceria dan meyakinkan..yakinlah dengan apa yang Allah janjikan.....redha...

aduhai..bercakap berkenaan redha....ikhlas...dan sabar..hati ini..tertanya sendiri..bagaimana mahu menjadi seorang yang JELAS REDHA DAN IKHLAS...

Sunday, September 5, 2010

kenanglah jangan...


patahlah hati....patahlah hati
membawa derita..merajuklah diri tuan..
merajuk diri..tak tentu haluan...

patahlah hati...patahlah hati..
membawa derita...merajuklah diri tuan
merajuk diri tak tentu haluan...

ku harap janjimu..kuharap janjimu..
bahagia selalu..sayang...
rupanya patah..rupanya patah
separuhlah jalan...

ku harap janjimu..kuharap janjimu..
bahagia selalu..sayang...
rupanya patah..rupanya patah..
separuhlah jalan...

hendak diulang..hendak diulang..
rasakan malu..tuan...
kenanglah jangan...kenanglah jangan..
disebut pun jangan....

version siti nurhaliza

patah hatiku..membawa derita....
merajuklah diri...merajuk diri
tak tentu haluan...

patah hatiku...membawa derita....
merajuklah diri...merajuk diri...
tak tentu haluan...

ku harap janjimu..kuharap janjimu..
bahagia selalu..sayang...
rupanya patah..rupanya patah..
ditengahlah jalan...

ku harap janjimu..ku harap janjimu...
bahagia selalu...sayang...
rupanya patah..rupanya patah..
ditengahlah jalan...

patahlah hati...teruslah merajuk...
merajuklah sampai..merajuk sampai...
ke hutan belukar....

patahlah hati...teruslah merajuk...
merajuklah sampai..merajuk sampai..
ke hutan belukar....

hati yang panas...hati yang panas...
kembalilah sejuk...sayang..
burung terbang..burung terbang..
sangkar balik ke sangkar...

hati yang panas...hati yang panas...
kembalilah sejuk...sayang...
burung terbang..burung terbang
sangkar balik ke sangkar...

hahahahaaha..ni lah bait2 rangkap senikata lagu patahlah hati...eh..untuk apa lagu patah hati ini dengan aku...aku bercinta kah...?hahahahaha..pastinya tidak..perkataan cinta seakan tidak pernah mencuit rasa jiwa bujangku....tiada yang mampir dan tiada yang sudi...indahnya alam cinta uda dan dara..terkubur bagai lenyap sahaya...

weekend ni...banyak betul acara dan kisah kehidupan sosial yang aku selusuri..memenuhi kehendak dan keperluan peribadi dan persahabatan. menghabiskan hari sabtu bersama teman-teman..yang lama tidak berjumpa dan teman sekerja..menjanjikan satu moment hidup yang nyata menjadi satu sejarah yang indah...

rindu terubat apabila bertemu dengan sahabat tersayang..my teddy artul..dah lama giler x jumpe.....akhirnya, berjaya jugak artul menjejakkan kakinya di rumah baru aku yang seadanya..cuma x berkesempatan untuk bermalam n menghabiskan masanya di rumah ini....maybe....another times....kene gak!!!...

artul datang menjemput aku..saat2 aku masih belum bersiap..aku ni pun...janji kumpul at 11.30..tapi..pkl 11 pun x siap ag.....hahahahahaha..malas!...artul sampai..aku baru siap mandi....nak gosok baju...but..alih2 aku pakai t-shirt jer...simple...si wan, yang minta dijemput di LRT setiawangsa...terpaksa lah menunggu lama...hahahahahaha..jahat ag...

selesai menjemput wan di lrt,..kitaorg terus gerak ke wangsawalk..plannya..lunch dulu...then solat n karok...wah..karok dalam air sembahyang...hehehehehe...janji nak join karok n aktiviti petang tu...ebal, fa, gee n sya..hahahaha..kitaorg jer yang bertiga....yang lain couple2...ha..masa ni baru terasa gak...bilalah nak ada kekasih hati ni...?hehehehehehehe......tetiba..

sampai je wangsawalk...terus fikir2 nak makan kat ner...nak makan apa....bab2 ni aku malas skt....susah nak decide...akhirnya..cari tmpt yang Fa n ebal senang nak cari.....A&W...hahahahaha..macamlah kedai lain susah nak cari...lebey kurang jer...

then...lepak ah kat situ..kat meja separa bulat yang cute!...makan2 sambil tunggu Fa n Ebal sampai.....borak2 n updated citer kawan2 lama.....x banyak yang aku n artul tau....sebab x contact saper2 sangat..aduhai........terukkan....aku rasa diri sendiri....sibuk dengan urusan sendiri....lupakan persaudaraan yang pernah terjalin....

x lama....Fa n Ebal sampai..join kitaorg...makan2..n borak2 ag..dalam hidup...agenda borak n topik borak takkan pernah abis...pas satu2....hahahahaha..terkeluar ah pasal citer skandal...hehehehe..tetiba jer cerita skandal ni diwujudkan....hahahaha...untuk menyedapkan dan menambah rencah perbualan sabtu mungkin...eh..sebenarnya perbualan jumaat..tiba2 ada gosip..n skandal....hahahahahaha

emmm...dan skrang aku kehilangan idea...apa yang berlaku n kenapa semuanya terjadi..nak kata tercuit hati?..tak mungkin...sebab semuanya rekaan n khayalan....bak kata mawi dalam magika..."semuanya tidak mustahil dengan imaginasi..."hahahahaha..tetiba...

apa yang diimaginasikan..apa yang cuba di tonjolkan dan dibawa menjadi satu keadaan yang bernama kenyataan.....bukan mudah mencipta realiti andai mimpi dan impian itu sendiri belum pasti...

huish....ni dahh masuk bab apa ni...?hahahahaha...aku seakan mahu menceritakan satu kisah yang x pasti..tentang sesuatu yang kebelakangan ini..menjadi tanda tanya dan persoalan yang tak pernah aku utarakan pada sesiapa...hanya pada diri sendiri....persoalan pemilikan hati yang dimiliki orang lain...hahahahahaha....

intro die ganas x....?

waktu aku berdiri..utuh melihat tinggi langit...
ada garis halus membentuk satu objek lembut....
hati!...
debaran memuncak dalam tawa dan tangis jiwa...
ada nadi yang mendenyutkan jantung...mendekatkan rasa itu....

aku terus merenung langit....dari balik garis senja yang mula berlabuh..
bayangnya mencipta sketsa hidup dalam gerakan tubuh manusia yang sebenar...

di situ....kau berdiri sama......
melihat pada arah yang sama....
tapi dalam bayangan imaginasi diri yang berbeza...
dalam hati itu ada dia....
insan terpilih yang kau jumpa dan terokai dan miliki hatinya...
dalam hati itu..bagi aku.....
ada kabur wajahmu....
yang beriak.........tanpa satu rasa....

aku masih melihat dada langit..
membilah waktu...saat aku mengenangmu....
aku berkira-kira untuk terus mengusir perasaan halus ini..
dan aku mengaku...rasa itu telah ada....
harus aku hapuskan segera!...
mungkin singgah kerana sepi...
mungkin singgah kerana hati...

dalam kalut melawan rasa diri yang salah...
yang berdosa...
aku keraskan hati...
untuk terus mematikan jiwa...
kau tercipta bukan untukkku....

*macam tepatlak lagu aku bukan untukmu dengan aku...hahahahahahaha..lagu fav masa karok....but ini kisah apa....n kisah siapa...?aku melihat orang yang mundar mandir di depan ku..merakan setiap aksi..sebab dalam setiap langkah orang2 didepanku...ada persoalan hati dan keinginan yang berbeza...

kita nampak semua orang berjalan..sama jer...mungkin gaya dan lenggok yang berbeza....tujuan?hati?keinginan?perancangan...nyata macam2 ada...begitulah manusia...

kadang2 aku terfikir.....bila diuji dengan rasa yang salah..cinta terlarang..apa akan jadi?siapa yang perlu dipersalahakn...perasaan macam sukar untuk dibentuk...akal pun seolah2 mati...

sebab tulah kot..banyak kes....jatuh n bercinta dengan suami..isteri orang.....tunang..kekasih orang....jatuh cinta sejenis...lelaki n lelaki...perempuan n perempuan....huish..semuanya berpunca dari hati..habis tu...bersalahkah...?

pada mata dunia...ianya adalah salah..pada mata hati....?lu fikirlah sendiri.....

Tuesday, August 24, 2010

tak kan pernah ada...

rasanya dah lama tidak meluangkan masa menulis entry baru sebagai cerita lewat seorang perempuan bernama aku. tuntutan dan tanggungjawab kerja dan belajar benar-benar membutuhkan ruang panjang. penat dan sangat terbeban, tapi itulah pilihan dan perjalanan...

seseorang sahabat memperkenalkan aku pada satu lagu yang selama ini tidak pernah pulak aku dengar di mana-mana....'takkan pernah ada...'by geisha band..

dia memang hanya dia
ku selalu memikirkannya
tak pernah ada habisnya
benar dia..benar hanya dia...
ku selalu menginginkannya..belaian dari tangannya
mungkin hanya dia harta yang paling terindah...
diperjalanan hidupku setia gerak denyut nadiku
mungkin hanya dia
indahnya sangat berbeza
ku haus merindukannya
ku ingin kau tahu isi hatiku
kaulah yang terakhir dalam hidupku
tak ada yang lain..hanya kamu
tak pernah ada..
takkan pernah ada

benar dia...benar hanya dia...
ku selalu menginginkannya..belaian dari tanganya
mungkin hanya dia....
indahnya sangat berbeza
ku haus merindukannya.....

aduhai..apa nih!...tetiba ingat si dia...

x suka dengan perasaan yang ada..tetapi tetap biarkan perasaan ini terus bermain-main dalam hati..deym!

bersungguh benar bunyinya...geruh di langit di abaikan saja..atas dasar..punya kekuatan untuk terus menyembunyikan kisah..padahal....satu dunia boleh sahaja melayangkan onar...sebab...memilih untuk menyatakannya di sini.....

huhuhuhu..bagaimanakah caranya untuk mengusir rindu andai ianya telah sebati dalam diri..bencinya hidup termimpi-mimpi..sedangkan hakikatnya...tak seindah impian...huhuhuhuhu

waktu mengulik resah..aku akan kekal gelisah....gelisah dan pasrah...

bukan cuba untuk mengadu domba...aku cuma insan biasa..takkan kekal dengan rasa yang sama..

tapi mengapa ianya masih kekal bersisa dan terus menyisa....huhuhuhu

Friday, August 13, 2010

kisah yang dipanjangkan.....(3)

hari ni aku bekerja masih macam biasa....sekali lagi aku kecewa dengan rekod kedatangan student aku...hari ni ada kuiz..boley jer slamber dek...dua org student aku x datang...huhuhuhu..tinggalah satu2nya student harapan menyelesaikan kuiz..hai..bersabar dengan karenah budak2 ni..kuiz tu tidak sepatutnya di anggap beban...sebab...kuiz..assignmentlah yang banyak membantu..untuk score dalam keputusan. Nak mengharapkan keputusan ujian final jer..x dapat der....bukan senang nak score 40%!...

tapi itulah...budak2 yang sedang nak meningkat naik kan....kenalah banyak bersabar..melayan perangai dan semuanya...tapi aku bersyukur..mengenali mereka membuatkan aku lebih mengenali diri sendiri. Cukup dalam tempoh sebulan di sini,aku masih bahagia..cuma agak bimbang dengan perihal master aku. Tadi aku sempat berchat dengan bet, aduhai, perkhabaran yang menakutkan dan menyentak rasa dan jiwaku...kalau tak abiskan jugak dalam tempoh 3 tahun..dikira fail...deym!!

aku perlu meningkatkan usaha dan daya..takkan nak buang begitu sahaja masa yang aku leburkan untuk 3 tahun ni....baru nak mencapai bintang..kene usaha lebih dan lebih lagi...Ya Allah..berikan aku kekuatan....keazaman dan kecekalan..agar aku bisa menyempurnakan semuanya dengan sebaik mungkin.amin!!...

perlu mencari alternative jugak sebenarnya.....!bukan apa..tanggungjawab menjadi sangat besar bila aku membuat keputusan untuk bekerja!.Di fikiran..aku teringat que..aku akan upah dia untuk menyiapkan beberapa perkara penting masterku..lagipun que punya pengalaman dan faham akan kajian masterku...harap2lah que setuju...bukan apa.....perlukan pembantu yang baik...boleh jugak gadis itu gunakan duit ini sebagai duit raya dan belanja raya....nanti akan aku listkan..apa bentuk bantuan yang aku butuhkan dari que..harap2 gadis itu setuju...

hari ni..aku pulang lewat untuk kali kedua sepanjang bulan puasa ni...emmm.....aku ingatkan selepas membeli juadah berbuka di bazaar berhampiran (untuk tujuan berbuka di dalam kereta)..aku akan duduk di opis seorang diri..namun sangkaan aku meleset..Hazwan pun..pulang lewat....dalam 6 lebih.....kiranya aku sekarang berdua jelah dengan wan.....tak selesa..tp tulah..dengan pintu terbuka..lampu yang menyala pastinya..aku dan wan masing2 buat kerja masing2..die melayan anime one piece..manakala aku giat mencatatkan kisah yang dipanjangkan ini..sambil melayan video clip cheryl cole parachute..i dont need a paratchute..baby if i got you.. bbaby if i got you...you gonna catch me...you gonna catch me for fall, down..down..down.. i wont fall out of love..i wont fall out of love.....i fall into you..deym!!!!.....

hahahahahahaha...aku suka sangat dengan tarian cheryl dalam vid ni...sangat kemas..sangat simple...dengan gaya gothic n ala2 vampire....tiba2 aku rindukan jacob n edward!..saga twilight..eclipse..really miss u..

don't tell anyone....!hahahahaha......ada gelak jahat disebaliknya...jangan fikir yang bukan2....aku takkan mudah berubah dan mengubah,,,,,jangan pernah mengandaikan sesuatu yang tidak baik...jauhi dari segala rasa yang tidak baik dan akan memudaratkan...buang sahaja ke dalam longkang atau tanam sahaja..hapuskan segala rasa yang tak best!!....

berbalik kepada apa yang berlaku dan kisah menarik hari ini..tiada kisha menarik..melainkan..kerja yang bertimbun dan kesedihan menanti..para pelajar datang ke kelas dan menjawab soalan kuiz...akhirnya aku kecewa....ujian untuk menguji kesabaran dan keikhlasan.....semoga Allah permudahkan jalan dan urusan di masa hadapan......jangan dipersoalkan keadaan mengapa dan kenapa..aku perlu lakukan sesuatu untuk mengubahnya..fikirkan perubahan dan jalan penyelesaian yang terbaik....

semenjak aku bekerja..atau kah bidang kerja aku ni yang menyebabkan..aku sangat keletihan..bila balik jer...mata cepat jer layu......ngantuk..sampai tertinggal2..kerja2 master aku..aduhai.....perlukan tenaga extra untuk semua benda....

aku perlukan kekuatan dalam diri untuk mengubah segala keadaan dan memperbetulkan segala kesalahan dan kesilapan...aduhai hati...bilakah akan berubah menjadi lebih baik...lebih ikhlas dan lebih lembut...aku hanya mampu berusaha menjadi diri sendiri...menjadi hanya yang aku mampu jadi......

masih menanti adikku datang menjemput. Dia sendiri sebenarnya sangat penat..menunaikan pesanan..membeli laptop untuk adik sepupu aku...kemudian..bergegas pulak datang menjemput aku..apalah daya dan upaya....tunggu dan terus menunggu..cuma jam dah 6.29..aku masih berdua dengan wan..x sampai sejam ag......nak berbuka..adik aku masih x sampai2..aku akan tumpangkan wan sampai LRT..kesian lak die...

huish...keadaan makin menekan....huhuhuhuh....macamana ek..ujian bulan Ramadhan...ujian yang sangat membutuhkan..kesabaran dan kecekalan....

insyaAllah..urusan dan niat yang baik akan dipermudahkan Allah...

Thursday, August 12, 2010

kisah yang dipanjangkan....(2)

hari ini..ada pembentangan tugasan studio yang telah pun aku postponed atas dasar timbangrasa terhadap dua orang pelajar ku. Dari awal pembelajaran, aku telah menyusun jadual yang semampunya untuk memastikan kelancaran jadual pembelajaran. Dari awal studio kelas,....aku dah ajarkan teori..aku ulang sehingga hampir setiap kali kelas...untuk memastikan semuanya mendapat main criteria or principle in urban design.. Nampak senang buat terlalu technical..banyak terms yang perlu difahami maksud dan applicationnya..der...!(wah itu ayat yang aku sering gunakan lately..why?i even don't know!...)..

perbentangan hari ini, aku jemput dua orang rakan ku untuk turut memberikan pandangan dan pendapat..komen dan sebagainya. Alhamdulillah..kedua2 nya ada masa untuk semua itu..thanks dude!...thanks atas komen..pemerhatian dan pandangan n cadangan..really appreciated!

Syahrel..nampaknya bersungguh! (dr awal die memang bersungguh2 untuk projek ni...dalam kelas teori pun sama..tumpuan tidak pernah mengecewakan..insyaAllah....ada daya saing..adalah ruang kecemerlangannya-amin....Mun pulak?....emmm.....jelas seperti yang digambarkan rakan-rakan sekelasnya...selalu sangat ke bulan...hilang...2 minggu tak nampak batang hidung..studio kelas..skip....maybe ada misi penting di bulan agaknya....sayang!..aku nak lihat dia turut komited dan berjaya macam syahrel....kurang2..bg feedback dan perform....

dia x suka kelas aku kah...?x suka cara akukah..?rasanya..aku dah cuba menjadi seorang pensyarah yang bersungguh dan cuba sebaik daya menjadi rakan dan pembimbing mereka...masih ada kurangkah?dia seperti tidak berminat dna menyukai aku...Kalaulah untuk menjadi seorang pensyarah yang menarik..aku kena menjadi cantik seperti Yana......tak dapat der....!aku bukan cantik...comel dan cun seperti Yana....huhuhuhuhu...sedey!..kalau itu kriteria untuk pelajar minat datang ke kelas..nyata!..kelas aku akan kosong...hahahahaha

mana mungkin aku mampu menarik minat pelajar dengan berbekalkan paras rupa menarik dan tubuh genit..sedangkan hakikat..aku tak punya itu semua!ganjil dan pelik....yang aku tau..niat aku...aku curahkan segala ilmu yang aku ada..untuk dikongsi dan untuk dijadikan panduan kepada semua pelajar2ku...aku jadikan mereka sahabat....teman berbicara dan teman aku berinteraksi disamping menunaikan amanat seorang pensyarah..kakak..dan muslimat...9dala kelas..selain teori..aku selitkan jugak unsur2 dakwah dan kemanusian)..biar generasi yang bakal lahir..lengkap ilmu di dada...cewah!!..tapi sejauh mana kefahaman mereka..wallahualam...

pelajar favorite...hehehehehe...emmm...baru aku tau..seseorang pensyarah juga punya favorite student die....student yang dia selesa..student yang dia sayang..bukan sebab fizikal..wajh atau apa2..biasanya disebabkan kerja dan kesungguhan.....hehehehehe...kalo aku?..siapa pelajar yang aku suka.......?heheehehehe..adalah....!masih terlalu awal untuk dinyatakan dengan benar dan jujur....

berbalik kepada kehidupan kerjaku..aku dan kerjaku..sesungguhnya bidang ini menjadi bidang yang aku minat sekian lama..pendidik...penyelidik!..aku sangat suka bergelumbang dengan research..dengan buku dengan semua cabang ilmu..sangat suka......(tapi master lambat gak habis!...huhuhuhu)....sangat teruja dengan dunia akademik..aku terjun ke bidang pendidikan..mengajar budak2 diploma yang akan berdaya saing dalam bidang landscape architecture.....

aku mahu menjadikan mereka pattern terbaik.....sebuah product yang dinamakan landscape architect..sesungguhnya aku sangat butuhkan pertolongan semua orang..bagi merealisasikan impian dan harapan....tolong ek kawan2..tolong usaha bersama n tolong doakan niatku..-amin!...

semenjak bekerja..aku rasakan..semuanya terlalu pantas..masa dan juga keadaan. Aku perlu lebih menjadi sistematik walau dalam apa jua keadaan..perlu tegas dan dalam masa yang sama perlu berlembut dan sangat bersabar..bukan senang nak menjadi senang....

aku mahu teruskan ag catatan kisah ini..tapi kelajuan menaip aku membuatkan aku teringat kata2 hazwan..semasa die melihat aku berbalas2 chat dengan sahabatku..."ni mesti selalu YM ni!!..."cet!!..xdelah laju sangat aku menaip...tapi keyboard aku keyboard zaman batu..(komputer opis..hahahahah)..sekali tekan key..berbunyi satu dewan...hahahahahaha...ketup ketet..ketup..ketet...hahahahaha....bingit jer...!-tapi bersyukurlah..oklah tu...

perasaan aku sekarang?..aku bahagia dengan apa yang aku ada sekarang..kerja yang alhamdulillah masih baik dan menyenangkang..kawan2 opis yang sangat layan kepala....best!..dan kawan2 belajar yang sangat2 aku rindukan....!...aku sangat berpuas hati dan bersyukur dengan apa yang Allah berikan padaku..alhamdulillah....

terima kasih..terima kasih atas peluang pengalaman dan peluang untuk aku terus mengali dan mencari ilmu MU..aku mahu menjadi seorang yang berjaya melalui jalanMu dan menemui cintaMU..amin....

buat kawan2 pembaca blogku...terima kasih kerana sudi singgah dan membaca catatan2 ku yang entah apa2...maaf andai ada rasa riak wujud dalam mana2 entry...kerana aku pasti..aku tidak menulis dengan niat itu..aku hanya menulis apa yang hati aku berkata....

terima kasih atas kunjungan..terima kasih atas penghargaan....sangat2 aku hargainya....

selamat menunaikan ibadah puasa dan melipat gandakan amalan di bulan mulia ini..selamatlah atas segalanya-amin....

semoga bertemu kembali......v(^_^)v....love and faith~

Wednesday, August 11, 2010

kisah yang dipanjangkan...

sendirian mencari arah dalam keadaan persekitaran pejabat yang sunyi. Aku berteleku sendiri. Memerhati ruang bilik ku yang ku kongsi bersama dua orang rakan sekerja yang lain-lelaki. Kedua-duanya pulang agak awal hari ini. Tidak seperti selalu, aku yang akan pulang dahulu. Hari ini lain pulak kisahnya. Aku yang terlewat pulang, lewat dijemput adikku. Kebosanan dan sedikit gementar, yelah ditinggalkan seorang diri di aras 6..tanpa ada sesiapapun. Aku terfikir dan masih berfikir..perlukah aku mengunci pintu bilikku..atau biarkan hanya terbuka...lalu aku putuskan, biarkan terbuka...

kejadian lewat 15 minit lalu, kembali mencuit hati. Pak Agung dibilik sebelah bersiap-siap untuk pulang (aku mendengar dia mengemas barang, kerana meja ku betul-betul bersebelahan dinding bilik Pak Agung) telah menutup suis utama. Bergelap aku yang sedang membaca novel karipap-karipap cinta. Aku pantas kuar dan menjerit kecil, "Pak Agung!" dia yang sedang bersiap-siap untuk keluar dari pintu kaca, terkejut.

"Lah..saya ingatkan sudah ngak ada orang. Biasanya Wan yang terakhirkan...Maaf ye.."sambil tergelak-gelak kecil dengan mata yang agak terbeliak, Pak Agung menghidupkan kembali suis utama. Selepas bertukar salam perpisahan..(bukan salam tangan ek...)..ucapan salam. Pak Agung melangkah ke rumah. Maka dengan itu, tinggallah aku sendiri lagi. Sendiri dan sendiri.

Bosan menanti, sambil melayan lagu N.D Lala 'Dairi Y.B'..aku lakarkan kisah untuk tatapan pembaca semua..sekadar berkongsi cerita yang entah apa-apa, sengaja mengisi masa dan keadaan.

Alhamdulillah..hari ni 1 Ramadhan, puasa pertama semua umat Islam di dunia. Selamat menunaikan ibadah puasa, semoga segala amal ibadah bertambah dan sentiasa dalam lindunganNYA-amin.

untuk puasa pertama. Tak banyak perubahan dengan puasa-puasa yang terdahulu, melainkan, untuk puasa kali ini, buat pertama kalinya aku bergelar seorang pekerja. Dan sekarang, di tempat kerja akulah aku tuliskan kisah yang dipanjangkan ini. Hehehehe...dan hari ini, kesibukan kerja membataskan rasa dan perasaan berpuasa, alhamdulillah. Hari ini, aku lebih sibuk dengan urusan kuiz para pelajarku. Macam-macam ragam dan kisah anak-anak muridku. Budak2 remaja yang sedang meningkat naik, sedang mencari arah dan identiti, maka beginilah...macam-macam pe'el..hehehehe. Setakat hari ini, esok genap sebulan aku bergelar seorang pensyarah...para pelajar sangat memberikan kerjasama yang baik. Dan jauh disudut hati aku, aku harap dapat memberikan hanya yang terbaik untuk mereka. Aku senang berada di sini, senang dengan rakan sekerja yang lain, terutama rakan fakulti...dan juga rakan bilik pejabatku, Iqbal dan Hazwan (Iqbal rakan sekelasku semasa degree dan Hazwan juniorku semasa degree-kami dari pattern product yang sama~UIAM)..hehehehehe. Alih2 yang aku tahu, hampir 70% staff di sini, adalah ex-students UIAM.....dr fakulti bioteknologi..bahasa..malahan staff admin juga...ramai dari UIAM. Tahniah UIAM..kerana melahirkan graduan yang cemerlang!...yang membantu dalam kempen 0 siswazah menganggur`alhamdulillah...

hari ini, aku uruskan beberapa tugasan yang perlu diuruskan sebagai seorang pensyarah. Jadual kuiz, Assignment, cummulative marks, carrymarks, check papers...notes preparataion.....emm..susah sebenarnya....

adik aku dah sampai..sebelum kita sambung kisah ini..ini dia hasil kerja kreatif untuk hari ini...

lukisan yang tak seberapa..konsep dan kisah disebaliknya...nanti aku updated kan..


selamat berpuasa semua...selamat menjamu selera...jumpa lagi, insyaallah

salam sayang..dan persaudaraan...




Saturday, August 7, 2010

menanti cinta...



menanti cinta...

im waiting...die dengar tak...?hahahahaha

Friday, August 6, 2010

kau kasih...

video

salam...as usual i come out with something..which is me!...hehehehe..dah lama x merakam n mencipta my own songs/lyrics..hehehehe..kenapa sampai skang masih x tau main gitar..i cant compose my own songs...really hope for some miracle..someone will come and compose a songs only for me....guys out there...do u here me....???...im too shout!..

apapun..this is my new record...hahahahaha...for my album Rajlas (rajin dan malas)...love to fill in all the blank with something memorable and it's me...really love of it!

bukan mudah mencari jiwa yang hilang dan bukan mustahil untuk ianya terus hilang dan pergi.....

bukan mudah mencari pasti kalau diri masih utuh dengan sangsi...wahhh..kenapa makin hari makin kritis dan puitis..kenapa tidak pitih jer.....pakcik kayo!!...hahahahahaha

feel lonely and already missed someone....deym!!!..

orang seni perasaannya sangat halus..mudah tersentuh dan disentuh..yeker...?im not an artist..so..who am i...?

_______________________________(please find me some answer..fill in the blank)...

love and faith!

thanks uols..love always!..v(^_^)v

Thursday, August 5, 2010

terasing

kembara itu berterusan mengharap terbang kunjung alam...
berlati meniti batang kelapa yang menghubung dua sempadan..
aku rebah..jatuh lalu hanyut dibawa arus deras...
bermukim tanpa sedar di sebuah daerah yang asing..

denyutan kepala..dibiarkan..
persoalan..siapa....di mana?
jawapan....aku terasing!

bahasa apakah ini?
pertuturan mereka sukar difahami....
alam apakah ini..
dimanakah dunia yang aku berada sekarang...
siapa mereka....
siapa aku...

persoalan..diam....jawapan..diam..

"siapa kalian......?"
suara asing bertanya...nadanya betul-betul kedengaran asing....
"dimana aku....?"
suara yang sama bertanya....
tapi kenapa aku yang berasa kejang!

***********


Saturday, July 31, 2010

mahu kamu....(part 4)

Azwan menghempaskan tubuhnya pada ribaan tilam yang terhampar. Mengurut-urut kepalanya yang berdenyut, pedih dan memerit. Sakit kepalanya itu semakin lama semakin kuat menyerang. Letih dan tak tahan dengan kesakitan yang makin mengila, dia mengambil keputusan untuk pulang lebih awal ke rumah. Memandu dalam keadaan tidak betul-betul fokus, dengan gangguan sakit kepala yang memberat, benar-benar menyesakkan dan menyeksakan. Perlahan-lahan dan kadang-kadang sedikit tekanan di berikan pada urat-urat di bahagian dahi dan ubun kepalanya. Nafas di tarik perlahan-lahan...cuba untuk lebih releks dan tenang. Banyak perkara yang menyesakkan otaknya dan fikirannya. hatinya tak tenang, jiwanya rawan..semuanya serba tidak kena. Semuanya gara-gara panggilan telefon lebih 3 minggu yang lalu. Puas dia berfikir..puas dia mencari kepastian, namun, jawapannya hampa!. Tiada sebarang tanda dan tiada sebarang jawapan. ARggghhhh....!!

Azwan lemas dan cemas. Sudah penat mencari dan mencari...namun pencarian itu nyata tidak membuahkan hasil. Mahu ke lubuk mana lagi die menyelam mencari jawapan...mahu ke gunung mana lagi untuk dia daki bagi mencari kepastian. Dimana?....

bila membicarakan apa dan kenapa..semua persoalan hanya akan tinggal menjadi persoalan. Pertanyaan akan tergantung tanpa jawapan....bungkam!.

"Amy......."aduhai...terlalu berat beban rindu yang Amira tinggalkan..terlalu azab rasa kasih sayang itu tumbuh..bercambah dan mekar dalam dirinya. Dialah si pekebun cinta..membajak sekeping hati dengan batas-batas rasa sebuah cinta..menyemai benih-benih cinta..dengan siraman kasih sayang dan sungkupan keikhlasan...dialah yang menjaga dan memelihara nilai cinta itu untuk terus subur dan mewangi. Dia pemilik cinta itu......dia pemilik rasa kasih sayang itu...

Azwan menghela nafas panjang...kepalanya masih keras, berdegil dan rasa pening yang tidak jua surut. Dia sakit...seluruh jiwanya sakit....

**************************************************************************
Amira memakirkan keretanya betul-betul di hadapan kedai Makan Ikan Singgang yang terletak di Sri Rampai. Jam menunjukkan pukul 1.15 tengahari. Masih ada 15 minit sebelum janji pertemuan dia dan juga Faizal. Dengan mengenakan jubah labuh berwarna hijau gelap dan selendang bercorak abstrak dari pilihan warna yang bersesuaian, padanan fesyen gadis itu nyata mengindahkan lagi ayunan langkah sopannya. Senyuman terukir indah di bibir tanpa lipstik gadis berbadan sederhana itu. Faizal......

"Assalammualaikum......"Amira menegur sesusuk tubuh yang sedang asyik membaca menu di hadapannya.

"Waalaikummusalam......Mira!"riak gembira jelas terpamer di wajah dan suara pemuda berkaca mata dan bercermin mata itu. Senyuman indah terukir, mesra.

"Wah ejal....khusyuk tengok menu..sampai x sedar orang kiri kanan..hehehe"Amira melabuhkan punggungnya di hadapan Faizal, sepupunya yang paling dia rapat, dari kecil sehingga masing-masing dewasa dan punya kehidupan sendiri.

"Hehehehe....awal Mira sampai....."

"Ejal lagi awal..siap dah nak order makan pun..x menyempat-nyempat tunggu Mira...tak baik tau..."

"Bukan lama mana pun. Baru jer sampai...keluar awal tadi, kebetulan hari ni, kat opis x sibuk mana..lagipun, ada showroom dekat dengan Wangsawalk..lepas tengok showroom, terus ke sini. Mira sihat..?Dah lama kita tak jumpa kan...namanya duk KL...jumpa pun susah..."Faizal membetulkan duduknya. Matanya tepat memandang gadis manis dihadapannya. Semakin dewasa, semakin cantik sepupunya itu. Manis dan ayu.

"Cantik Mira sekarang...hehehehehe...."Amira hanya tersipu-sipu malu, segan di puji.

"Manalah cantiknya..masih macam yang Ejal kenal dulu...hehehehe....Eh, macamana dengan Sarah...dia sihat...dah lama Mira tak jumpa dia..."

"Sarah?...emm....dia sihat, macam biasa. Dia busy dengan kerja-kerja dia Mira....."ada nada keluhan dan sedikit kecewa pada penyataan Faizal. Amira hanya diam. Tidak mahu bertanya lanjut. Bukan dia tidak kenal dengan Sarah, isteri sepupunya itu. Kenal, tapi dia tidak mahu banyak bertanya, sebab kata hatinya menyatakan ada yang tidak indah sedang berlaku. Indah?..

"Ejal sebenarnya.....sedang kecewa Mira..kecewa dengan apa yang berlaku semenjak dua tiga menjak ni. Ejal kecewa dengan Sarah...kecewa dengan diri Ejal sendiri...."sedikit pendahuluan Faizal, Amira sudah dapat mengagak, maksud pertemuan mereka hari ini. Luahan dan perkongsian perasaan. Amira hanya diam. Memberikan ruang selesa untuk Faizal terus bercerita.

"Kali ini..Ejal...Ejal....."tersekat-sekat bicara sepupunya itu. Duduknya resah...serba tidak kena. Riak mukanya keruh dan jelas serabut. Cara Faizal merenungnya...meluahkan kata, semuanya bagai serba tak kena, gelisah dan resah. Perbualan mereka terhenti, apabila pelayan datang mengambil pesanan.

"Ejal...."belum sempat dihabiskan kata-katanya, deringan telepon milik Faizal berdering nyaring. Faizal hanya memandang sepi, tidak dijawab. Dia hanya mengeluh. Diam. Sekali lagi teleponnya menjerit nyaring, masih dibiarkan, 1,2,3 kali, diam tak dijawab.

"Kenapa tak dijawab?"

"Sarah."Ringkas jawapan Faizal. Dia mencapai teleponnya yang masih berdering entah untuk kali ke berapa. Di cabut bateri teleponnya. Diam. Amira sedikit terkesima dengan tindakan spontan sepupunya itu.

"Ejal bosan Mira..bosan dengan sikap Sarah yang tak pernah nak matang!"sedikit tinggi suara Faizal. Mendengus. Suasana bungkam, pelayan menghantar pesanan mereka. Tenggiri singgang, Udang petai, Kangkung Belacan dan juga Ulam budu.

"Ejal...Ejal..tak pernah rasa terhina macam ni....Ejal benar-benar kecewa!..."sedikit menjerit pemuda itu berkata. Ada airmata yang bergenang, bertakung di dua mata sepupunya yang sedikit sepet itu. Wajah Faizal yang berkulit cerah dan putih itu, sedikit memerah. Marah dan sayu.

"Sarah benar-benar dah mencabar Ejal!!"Amira masih diam, dibiarkan Faizal menyatakan semuanya. Dia sendiri pasti boleh mengagak, semua masalah sepupunya itu, pastinya berpunca dari Sarah. Bukan hanya kali ini sahaja sepupunya itu dan dirinya berkongsi suka dan duka, rahsia dan cerita. Malah dari kecil mereka bersama dalam menyimpan semua kisah-kisah dan kejadian yang terjadi di antara mereka berdua. Semuanya tersimpan rapi dan tetap menjadi rahsia mereka berdua. Malah, Amira sendiri, sudah terlalu jelas dengan sikap cemburu buta Sarah. Satu-satunya sikap Sarah yang paling tidak disukainya. Cemburu tidak bertempat. Amira pasti, kali ini juga, masalahnya adalah sama, Sarah dan cemburunya.

"Ejal tak pernah terniat atau berniat untuk menduakan Sarah. Berlaku curang!..tak pernah terlintas pun dalam hati Ejal. Mira pun tahukan.....sedalam mana cinta dan kasih sayang Ejal pada Sarah...."ada sendu yang melirik. Amira hanya mengangguk. Baginya sendiri, sebagai seorang perempuan, Sarah benar-benar beruntung memiliki seorang suami yang sangat ikhlas menyayanginya..menyintainya, dari dulu hingga sekarang. Biarpun di tuduh macam-macam, Faizal masih tetap setia disisi, mengasihi dan menyintai. Apa lagi yang Sarah mahukan?. Dia sendiri pelik.

"Ejal....Ejal dah tak boleh nak teruskan........Ejal kecewa Mira....sangat!" terpempam Amira mendengar penyataan yang tak pernah terlintas sedikitpun di akal fikirannya. Apakah maksud sepupunya itu..berpisah?..dia mahu berpisah dengan Sarah?.

"Ejal....Ejal difitnah oleh isteri sendiri Mira!..Ejal malu......benar-benar kecewa!Malu!"

"Apa yang terjadi sebenarnya...?apa yang Sarah dah buat?Ejal....."Tak tahan melihat airmata lelaki yang gugur di hadapanya itu, Amira sudah tidak senang duduk. Belas dan simpati. Dia sangat-sangat sayangkan sepupunya itu, bagai darah daging dan adik beradik sendiri.

***********.....bersambung.....**************

(Nakal x...?)...hehehehehehe

Sunday, July 18, 2010

a short journey.....



잠 시만 Goodbye (A Short Journey) Lyrics by Super Junior feat. Kangin

Neol saranghaetdeon ee nae mami,
neol barabwatdeon nae du nuni
ajikdo yeogie...

Oh baby say goodbye oh jamsiman goodbye
annyeongiran mareun jamsi jeobeodulke
Jeo muneul yeolgoseo han georeum naemilmyeon
kko kkeuteuro jeonhaejineun neoui sumgyeol

Chagaun geu baram soge ddaddeuthan neoui son-gili handongan nama itneungeol
Ontong geudae heunjeoki nunmuli dwe-eo nae du bbyam wi-e meomuneun geol
Jamsi dongan yeohaengeul ddeona gaseum apeun sangchyeo dakka naegoseo
sigan heulleo geudael mannamyeon bogo shipeotdeon nege malhaejulke

Oh baby say goodbye oh jamsiman goodbye
annyeongiran mareun jamsi jeobeodulke
Jeo muneul yeolgoseo han georeum naemilmyeon
kko kkeuteuro jeonhaejineun neoui sumgyeol

Keureohke ddo haega jigo dari ddeuneun oneul yeoksi byeonhami eobneunde
Oh, wae jakkuman nae mameun ireohke bbareuke dallajineunji
Paran haneul dalmeun geudaeui moseubeun eoneu saen-ga bireul naerigo
Ee bitsoke momi jeojeumyeon heureuneun nunmul ddawin kamchwodulge yeah~

Oh baby say goodbye oh jamsiman goodbye
annyeongiran mareun jamsi jeobeodulke
Jeo muneul yeolgoseo han georeum naemilmyeon
kko kkeuteuro jeonhaejineun neoui sumgyeol

Jinan sigan neomu eoriseokeotdeon nae meotdaeroyeotdeon geureon nae moseub modu kamssajwotdeon
nega neomu sojunghan geol

Oh baby say goodbye oh jamsiman goodbye
annyeongiran mareun jamsi jeobeodulke
Jeo muneul yeolgoseo han georeum naemilmyeon
kko kkeuteuro jeonhaejineun neoui sumgyeol

Oh baby say goodbye oh jamsiman goodbye
naega itdeon geu jariro dolagalge
Jeo muneul yeolgoseo han georeum naemileo
bogo shipdeon ne ape seol su itdorok

Neol saranghaetdeon ee nae mami,
neol barabwatdeon nae du nuni...
kidarilge

TRANSLATION

My heart that loved you
my eyes that looked at you
ARE STILL HERE.

Oh baby say goodbye, for a short while goodbye
The talk about goodbye, I'll put it aside for a short while
When I open that door and take one step
your breath that's conveyed to the tip of my nose

In the cold wind the feeling of your warm hand stays for a while
all your traces become tears and stay on my cheeks
After I go on for a trip for a short while and wipe of my heart wrenching wound
after time passed by when I meet you I will tell you that I missed you

Oh baby say goodbye, for a short while goodbye
The talk about goodbye, I'll put it aside for a short while
When I open that door and take one step
your breath that's conveyed to the tip of my nose

Today when the sun sets and the moon rises again, it's still the same
oh why is my heart changing this fast
Your appearance that resembled the blue sky rains
when my body gets wet from this rain I'll hide my running tears

Oh baby say goodbye, for a short while goodbye
The talk about goodbye, I'll put it aside for a short while
When I open that door and take one step
your breath that's conveyed to the tip of my nose

In the past when I did whatever I wanted and was foolish
you who embraces all of that are really precious

Oh baby say goodbye, for a short while goodbye
The talk about goodbye, I'll put it aside for a short while
When I open that door and take one step
your breath that's conveyed to the tip of my nose

Oh baby say goodbye, for a short while goodbye
I'll go back to the place when I once was
When I open that door and take one step
so that I can stand in front of you who i missed

My heart that loved you
my eyes that looked at you
I'll WAIT...

p/s: oh baby....my heart that loved you..my eyes that looked at you.....will split into two..when i know..u no longer mine.......huhuhuhu...wish u all the best.......stay longer with her....till married-after......

Saturday, July 10, 2010

pyjamas party!

salam.....love n really miss it!...it's been such a long-long days...im not being here..and have a good chits-chats with all of u guys...busy with some stuffs and so many stuffs...cant handle to release all the pressure here and shared with all my good readers..thanks for still supporting my story-morry and keep on reading and perhaps some commenting..hehehehe....

im just back from over night stayed at sungai besi, one of my frenz home..after stayed back for the entire night..marathon for twilight movies...all in one...twilight..new moon and last but not least eclipse!..cant waited for breaking down...as a last pieces of vampire based fantasy romance novel by stephenie meyer and series of twilight movies by the summit!..

thanks and really thanks to my good friend atrul, and her friend zai..and also liza..for such a great night and party...even we have to stay awake at time of 5am...from 10pm to 5am...such a new record of my marathon midnight movies...my last was 2 night-midnight movies...but last night..it was 3 movies at all!...an all of it....TWILIGHT SERIES.....

with a tickets for 3 marathon movies of twilight series..with a trick of pyjamas party @ cineleisure..really..i had a good times..time to relax and spend with my old good buddies...so thankful!im wore my black t-shirt with white cardigan (cardigan for sleep?...leerr...)..and my favorite seluar tido with is moo-moo....!
me and my moo-moo!

about the movies....actually im not a big fans of any vampire-movies or fantasy romances!cause i more to musical movies and theater and not into the romances and love-types movies..no jiwang-jiwanglah..even me, myself such a bit romantic person...hahahahaha..ye ker?

about twilight....emmm....it was simple in storyline but deeper in story-mode....means..the complex message is love..but the hiding agenda of love is life...how cruel and harmonies of our life is based on what we choose and what types of the choices and options that we have...what we believed and how we compromise about all the love-life things!..

falling in love with 2 guys in the same times..im feel neglected...shouldn't be!.."i love you...but..i love him more..."so bad for both guys..and that girl too..bella plz..be more reasonable and realistic..life is not a fantasy and love is not only a glimpse of feel...that and that..cewah!....marah pulak..

back to the story of edward,bella and jacobs and their fight for honour, survival and love...
hahahaha..like i said before..im not a big fans of vampire-romance and fantasy movie..so i doesn't care and not into this films and so on..but last night..i was frankly being a fan of twilight...i enjoyed it and love it..it might be no bias at all..just to fall into it..hahahahaha..

so after back...i had done some research about this novels and movies...surprising..how excited am i!..hahahahaha

Twilight

Bella Swan moves from Phoenix, Arizona to live with her father in Forks, Washington to allow her mother to travel with her new husband, a minor league baseball player. After moving to Forks, Bella finds herself involuntarily drawn to a mysterious, handsome boy, Edward Cullen. She eventually learns that he is a member of a vampire family who drinks animal blood rather than human. Edward and Bella fall in love, but James, a sadistic vampire from another vampire coven, is drawn to hunt down Bella. Edward and the other Cullens defend Bella. She escapes to Phoenix, Arizona, where she is tricked into confronting James, who tries to kill her. She is seriously wounded, but Edward rescues her and they return to Forks, having killed James.

(For the screen plays...i give 4/5..cos i just love how the movies play parts..simple and just nice..no so damn graphic, CGI..effects and so on..just simple and very 'purple'..n why purple?..it's sad and romance..hehehe..(my opinion of purple..~sadness~sorrow~empty~yet romance)

New Moon

Edward and his family leave Forks because he believes he is endangering Bella's life. Bella falls into a deep depression, until she develops a strong friendship with Jacob Black, who she discovers can shape shift into a wolf. Jacob and the other wolves in his tribe must protect her from Victoria, a vampire seeking to avenge the death of her mate James, by killing Bella. A misunderstanding occurs, and Edward believes Bella is dead. Edward decides to commit suicide in Volterra, Italy, but he is stopped by Bella, who is accompanied by Edward's sister, Alice. They meet with the Volturi, a powerful vampire coven, and are released only on the condition that Bella be turned into a vampire in the near future. Bella and Edward are reunited, and she and the Cullens return to Forks.

(For the screen plays: 3/5)....the ending was so so...huh!!!!...'will u marry me...'..da...end up just like that...but new moon was success to make me tears in depth!..giler....tangkap leleh....especially in the scene of "i need to see u..i want to see u.."then bella jump to the shore..with edward illusion and breath...ooo my!..)

Eclipse

The vampire Victoria (James' mate from Twilight) has created an army of "newborn" vampires to battle the Cullen family and murder Bella for revenge. Meanwhile, Bella is compelled to choose between her relationship with Edward and her friendship with Jacob. Edward's vampire family and Jacob's werewolf pack join forces to successfully destroy Victoria and her vampire army. In the end, Bella chooses Edward's love over Jacob's and agrees to marry him

(For the screen plays: 4/5)..even there are some parts irrelevant to be handle purposely...kissing parts and some effects...i guess..this series are more logics..when it all begin with a choice..then u need to be really ensure and be sure..confident and have justice nor prejudice!.but..love is blind and so subjective..u still in love with someone who's hurt and make urlife miserable..u cant love someone who really love you..even he's always be with you and always care...sometimes ur really cares but u cant shows it technically..but literally yes u care!..u love her more then u love yourself....u choose to be apart cos u care of her life rather then yourselves...u miss her like crazy till u fall and drop your pride away....but still do and love her..lol...why i need to explain it...hey, guys..go and watch it on cinema..no regrets..perhaps!)

for my Charming Edward Cullen....u r so fascinating and adorable... i love to see how's depth your love sparkle between your pair of vampire's eye..u love her and u really love her more then u love yourselves...u try very hardest to be more warmer and hotter just to release her from freezing and dying!...u love her more then entire vampire's clans and life...i know..u never ever slip her away out of life...your breath is her..in your heart..there is only her..

for Bella...please..dont ba so mean to edward...he love you...plz be more reasonable and stick into one only...

for jacob...i always waiting for u....hahahaha..im not into u...i rather and confidently choose Edward..i have right to choose right?...hahahaha..cos its only fantasy nor reality..n how come it will be true....hahahahaha