Thursday, October 30, 2008

Allah pinjamkan perasaan itu....C.I.N.T.A!!


perasaan yang bernama cinta...sejauh mana kita memahami makna cinta itu sendiri?..cinta yang membuatkan kita menjadi segala-galanya..menjadi seorang yang bersedia..seorang perindu..seorang pencipta..seorang seniman dan seorang pendendam. cinta, boleh membuatkan kita berdepan ngan rasa jiwa yang pelbagai...

Kata Love, secara pengucapan, dekat dengan kata “Laugh” (tawa), kenapa, kerana dengan mencintai dan dicintai, orang akan merasakan kebahagian tertinggi. Senyum dan tawa akan menjadi sesuatu hal yang selalu menghiasi orang-orang yang saling mencintai. melihat wajah yang tercinta..pasti dengan sendirinya ade senyuman manis yang tercipta...bercakap dengan yang tercinta...pasti ade keriangan yang akan meraja..cinta itu ketawa....tapi mungkinkah cinta itu juga...ketawa dan airmata?...

dan kata Love, sangat dekat sekali dengan kata “Lost”. Tanpa orang yang dicintai, seseorang akan merasa sangat-sangat kehilangan. Ia akan kehilangan segalanya, bahkan kehilangan dirinya sendiri. kehilangan kewarasan akal dan kebutuhan hati. cinta bisa merubah segalanya..yang zahir takkan kekal menjadi seasasnya..cinta itu memang penuh cereka...

Kata Love, juga dekat dengan kata “Live” atau “Life” (hidup). Kenapa, kerana dengan cinta, orang akan merasa lebih hidup, lebih mengerti apa, bagaimana dan untuk apa ia hidup. cinta membuatkan kehidupan seseorang penuh warna warni bagaikan pelangi..cinta juga akan mampu membuatkan setiap orang impikan keindahan hidup diawangan..macam fairy tale..cinta itu asyik bukan?..

Kata Love, juga dekat dengan “Lone” (sendiri, sepi). Kenapa, kerana tanpa kehadiran cinta, orang kadang merasa sepi, sendirian di dunia yang ramai ini. Itulah, dua orang yang saling mencintai, meskipun terpencil dan terasing dari keramaian, akan tetap merasa ramai, bahkan serasa dunia milik berdua. milik berdua....hehehehe, anehnya perasaan cinta yang Allah pinjamkan ek....cinta membuatkan kita semua..jadi segalanya...

Kata Love, juga dekat dengan kata “Low”. Itulah mengapa orang yang sedang jatuh cinta, disebutnya “Falling in Love”. Jatuh cinta. “Jatuh” selalu menuju ke bawah (Low). Kenapa disebut dengan “Flying in love” yang bermakna terbang bersama cinta? yang secara tidak langsung bermakna perasaan lebih nyambung, kerana kata “Love” dan “Fly” agak jauh. Hahahaha....im falling in love.....aku jatuh cinta....flying in love...terbang dengan cinta....such flying without wind..

Kata Love, bisa juga dekat dengan kata “Load” (mengisi/ terisi/ penuh). Kenapa? kerana ketika mencintai dan dicintai, orang cenderung merasa bahwa hidupnya terisi penuh dengan kebahagiaan, penuh dgn segalanya. Itulah, orang yang tanpa cinta, cenderung merasa kosong dalam hidup. cinta dan kekosongan hidup..tanpa cinta kesepian itu akan beraja..akan mengusai seluruhnya. tak terisi jiwa dan hati seseorang itu tanpa cinta..

Kata Love, bisa juga dekat dengan “Lead” (memimpin, mengarahkan). Orang yang mencintai dan dicintai, setiap waktu dalam hidupnya akan menjadi semakin terarah, kerana cinta telah menjadi pemimpinnya. langkahnya akan dibimbing oleh seorang pemimpin yang bernama cinta.cinta memimpin ke arah kebaikan dan sebaliknya..cinta itu landasan hidup yang paing sukar untuk dibina...diukur..dilalui..cinta itu tak punya ukuran dan materialnya sendiri..tiada specification..tiada measurement..sebab cinta itu..landasan perasaan hati...

Kata Love, dekat juga dengan “Laud” (memuji). Sangat bisa dipahami tentunya. Sudah tak terhitung puisi, cerita, film, lagu yang memuji memuja cinta. sudah tak terhitung karya cipta manusia yang terinspirasi kerana pemujaan terhadap cinta.lihat sahaja alunan irama dan lagu cinta lewat zaman P.Ramlee....Rosyam Nor...Que Haidar....dan semuanya...alunan cinta membuatkan "gelora"..."kau tetap dalam anganku".."setia kasih"..."memori cinta luka".."aku cinta padamu"..."andang cintaku menyala"...."kau satu-satunya"...huh..macam2 ada..

Kata Love, dekat juga dengan kata “Luck” (beruntung). Sungguh sebuah keberuntungan merasakan perasaan cinta. apalagi cinta yang berbalas. sungguh hal yang lebih besar dari keberuntungan apapun. cinta yang terpateri dari paduan dan tautan cinta hati..aduhai...terbuainya perasaan, andai si dia mengerti dan memahami....dan alangkah indahnya perasaan ini, andai si dia turut menyintai...

Kata Love, juga dekat dgn kata “Lust” (nafsu). Memang kadang antara nafsu dan cinta sulit dibedakan. Nafsu bisa mengambil rupa cinta, dan sebaliknya. tapi “Lust” juga bisa diartikan semangat, gairah, untuk mencapai sesuatu yang diingini.perjuangan cinta takkan pernah selesai..takkan pernah berakhir..kerana cinta adalah harta yang akan tetap kekal dalam setiap ruang hati seorang manusia...

Kata Love, dekat juga dengan Kata “Liar” (berbohong). Apa sebab, karena kadang, ketika perasaan mencintai itu datang, orang sering melakukan kebohongan-kebohongan demi seseorang yang dicintai. bahkan mungkin berbohong kepada dirinya sendiri.cinta tapi berbohong?..sukarkan....berbohong demi menjaga perasaan si dia..perasaan sendiri?..

dan akhirnya kata Love, sangat dekat dengan “Lord” (Tuan, Tuhan). Cinta, sebagaimana Tuhan, adalah sesuatu yang agung, yang tidak bisa dirungkai keagunganNya...andai tiada tercipta untukku merasa nikmat mencintai dan dicintai sesama manusia. ku yakini sepenuh jiwa dan hatiku..cintaNya pasti tetap setia dan ada. bukan meraih simpati pada ketidakberuntungan sendiri..tapi aku yakin..adalah lebih mulia dan bahagianya jiwa ini..andai cintaNYA kekal di hati....

wallahualam...

Tuesday, October 28, 2008

jiwa seorang aku...


akhirnya.....selama ini, mendiamkan diri dan cuba untuk tidak menunjukkan gelodak jiwa..hanya memakan diri sendiri.lewat perjalanan petang pulang ke jengka..tak disangka airmata itu mengalir tanpa henti. basah wajah itu dengan erti kata terkandung perasaan yang pilu. salah siapa?tidak ada ertinya menangisi perasaan hati sendiri..luka itu tercipta telah berabad lama....pedihnya parut yang ada, benar2 membuatkan aku mengerti..siapa kawan..siapa lawan. bukan salah sesiapa mungkin, hanya aku yang tersalah menilai..hanya aku yang terlalu kuat pegangan persahabatan..bukan salah sesiapa....

perjalanan diteruskan walau lambaian perpisahan tidak mampu aku ayunkan....perjalanan kemaman ke jengka..membuatkan aku terlalu hiba dengan sebak didada. tak terkata adik disebelah.....airmata itu tetap laju gugurnya..sakitkan apa...sakitkan mengenang betapa bodohnya diri sendiri...

aku yang sakit hati dengan kebodohan diri sendiri. berkali-kali persahabatan mencabar kesabaran dan keikhlasan..mungkin, memang tersurat, aku takkan punya sesiapa-siapa yang boleh digelarkan sebagai sahabat..teman....rakan..mungkin kerana aku banyak buruknya..aku banyak kurangnya..aku banyak busuknya...aku banyak bangkainya..aku banyak nanahnya....aku sayangi semua yang ada disekelilingku..mungkin kasih sayang itu belum cukup untuk semua...belum layak untuk semua...belum sampai tahap setianya...

aku kan manusia yang sering dihina dengan perjanjian kosong persahabatan. bergelodak isi hati aku dengan janji-janji persahabatan yang tidak punya perasaan. ayah mak, bising tanyakan kehadiran..persiapan telah disiapkan..walau penat tubuh ini, aku gagahkan demi meraikan...aku dan keluarga belanjakan ringgit dan keringat semata-mata untuk meraikan sahabat-sahabat yang berkunjung. aku lawan kepeningan dan kesakitan hati..semata-mata untuk memastikan semuanya menjadi terbaik..selamat dan berjaya. tak ada sesiapa tahu sakitnya jiwa aku melayari kesukaran sendiri. tiada sesiapa cuba memahami. tak apalah, aku dah biasa sendiri..aku dah terbiasa diasingkan..aku dah biasa....sepatutnya aku lebih bersedia..

kebiasaan itu akhirnya sekali lagi memakan diri sendiri. tidak sesekali penghargaan dihadiahkan demi satu pengorbanan...orang sekeliling tidak pernah faham..tidak sesekali mengerti...aku kan manusia yang hilang diri...hilang keegoaan demi sebuah persahabatan....hakikatnya...aku hilang maruah diri....yang aku dapat..tiada apa-apa, melainkan kesakitan dan kesedihan sendiri...

tiada kata yang mampu aku lafazkan melainkan terima kasih sahabat-sahabat semua. kerana berjaya membuatkan jiwa aku rasa sakit dan seksanya. terima kasih atas semua balasan susah payah seorang aku ini. hadiah terindah teman-teman...benar-benar membuatkan aku sedar diri....sedar betapa bodohnya aku selama ini.

aku tak mampu lagi untuk berhadapan dengan kemurnian persahabatan kalian..aku tak mampu untuk terus menyakitkan diri sendiri...dah tak mampu untuk aku terus mencari penawarnya. aku sedia untuk undur diri..untuk tidak lagi membuka ruang hati ini terus disakiti...aku tak mampu lagi untuk meneruskan jalinan ikatan yang terjalin. biarlah apa sahaja yang buruk dan busuk itu korang lemparkan pada aku....aku terima..kerana dah terlalu lama...bangkai busuk ngan nanah luka buruk itu sebati ngan diriku. hinakan aku?...aku tak mahu mengotorkan darjat sahabat-sahabat semua. aku tak mahu biarkan walau sebesar zarah nanah dan bangkai seorang aku ini, lekat pada tubuh dan pakaian korang semua. aku bersedia untuk menjauh..itu yang terbaik untuk semua...

aku sedia untuk lupakan semua..ketawa ria bersama..senda gurau bersama.....sebab aku tak mampu lagi menghadapi sakit semalam...aku pentingkan diri sendiri...kerana hanya ini yang aku ada..hanya ini sahaja jiwa yang aku punya dan menyayangi aku seadanya. hanya jiwa ini.....jiwa ini dah terlalu dalam lukanya.....izinkanlah aku merawat kelamnya sendiri....

aku harap...takkan ada lagi airmata bangkai seorang aku ini gugur lagi....aku sudah tak mampu untuk terus membelai jiwa aku.....jiwa seorang aku...

Monday, October 20, 2008

OLd MiSs DIarY...



The plot revolves around Mi Ja (actress Ye Ji Won, take a look at “So Cute”), a down on her luck thirty-something woman whose life is going nowhere fast, and who seems doomed to live out her days as a lonely old maid. Things start to look up when she finally manages to land some work as a voice-dubbing actress, which brings her back into contact not only with a former crush, but a possible longshot love prospect in the form of handsome young producer Ji Hyun Woo (Ji Hyun Woo, also in the television series “Over the Rainbow”). This makes for all manner of complications, as does the odd behaviour of her three grandmothers, who seem to be making a late bid for romance themselves




after maghrib tadi, tgh duk cari-cari bahan untuk terus menulis, makcik aku datang, ketuk bilik..

makcik : Along, nanti tolong panaskan lauk dalam peti ek, nak beli barang-barang dapur jap..

aku : ok...

makcik : nak ikut ker?

aku : x nak lah....

then, after setengah jam makcik aku n her family g membeli barang2 dapur, aku pun bangun dari duk layan meniarap baiknyer atas katil..(port paling best bile duk yahoo messenger and buat keje)g dapur, nak panas kan lauk guna microwave. sambil2 panaskan n sementara nak panaskan lauk lain..aku g layan tv yang sedia ade on...mesti anak makcik aku si kemal lupa nak tutup tv masa kuar td..hish...

em..apalah rancangan best malam2 ni..huh...masa tu, channel 122, kirana..citer korea..emmm...tgk info..holah...xde citer yang best lak....channel syawal..of course citer2 yang sama..kalo x duyung..evolusi kl drift..p.ramlee the musical..sundal bulong..huh...ria..prima...zee..hbo..smv..cine..sama jer..disebabkan malas nak tgk citer2 lain, aku layan kan jelah citer korea ni..

bukan aku x layan korea..pergh, aku ni, kire peminat citer2 se asian ni..berapa banyak drama n movies korean, japan n even taiwan yang aku layan...huh..x terkira..bukan setakat beli cd's...online lagi..huh..giler2..

tapi citer korean yang kat kirana ni, emmmm..aku kurang tertarik, maybe sebab dah tgk tgh2...blur ag ngan jalan citer yang ade...xper..relex..layan dulu...

then, after half n hour layan citer tu..perasaan dan pemikiran aku berubah!!..citer ni bagus..bagus sebab ada konsep yang cuba diketengahkan dan ada mesej yang nak dikongsi...secara jujur, apa yang cuba disampaikan..sangat dekat ngan hati aku..cinta-kehidupan-maruah...yang mana lebih penting dan membahagiakan?

perjalanan 3 org nenek yang punya masa silam sendiri....membuatkan aku tertanya..hanya itukah yang mampu kite lakukan demi menyatakan cinta dan menunjukkan cinta...hehehehe..mendiamkan diri walhal di hati penuh cinta..cuba zahirkannya dengan menggunakan pelbagai gaya dan rupa..tapi tidak dengan kata-kata...akhirnya, masa yang bergerak pantas..menambahkan jurang usia...menjarakkan bunga2 cinta remaja kepada cinta yang sepatutnye labih matang dan bersikap lebih bersedia...

kegusaran mija, gadis matang yang berusia 32 tahun pula, memaksa aku melihat kegersangan hati seorang perempuan seusia itu untuk punya sebuah cinta...untuk punya seorang pecinta...sanggup lakukan apa sahaja..kerana hati sudah suka..akhirnya kecewa itu milik sendiri..bila hati sendiri gagal mengerti hati sendiri dan kehendak pasangan.....namun cinta itu ada, insyaallah, andai kesungguhan untuk merasai dan memberi..menunaikan dan meraikan.....

hehehehe, bila difikirkan balik, itu hakikat yang terjadi...nyata, kebutuhan cinta sering membuatkan seseorang itu menjadi kaku, kayu atau sebaliknya. cinta boleh membuatkan manusia lupa dan sentiasa ingat....

“Tidak beriman kamu sehingga dia menyayangi temannya sepertimana dia menyayangi dirinya sendiri” (Hadis)

wallahualam....

Sunday, October 19, 2008

JanGan TanYaKAn aku teNtaNG HiDUpkU..

“Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.”

(Surah al-Fatihah [1]:6-7)

dan telah pun Allah jawab dalam surah seterusnya dalam ayat yang mula-mula lagi.. iaitu..

“Alif, Laam, Miim. Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertakwa; Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. Dan juga orang-orang yang beriman kepada Kitab “Al-Quran” yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad) dan Kitab-kitab yang diturunkan dahulu daripadamu, serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya). Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka dan merekalah orang-orang yang berjaya.”

(Surah al-Baqarah [2]:1-5)

sesunggunya manusia ini kerdil ciptaannya..hatta sehebat manapun kite garapkan pengisian..ciptakan kemajuan...tak setanding diri kita ini kalau nak dibandingkan dengan Allah Almighty...

hanya sekadar menyampaikan amanat dan rasa hati sendiri....jangan tanyakan aku tentang hidupku..tentang amalku..tentang hasilku..kerana aku bukan penentu jayanya..setiap yang baik dan elok itu datangnye dengan izinNYa...yang buruk dan tidak elok itu datangnya daripada hati hitam dan diri aku sendiri...

jangan ditanyakan apa yang telah aku berikan dan sempurnakan dalam hidupku..sebab..tiada yang mampu menyempurnah fitrah kewujudan dan kepuasan hidup aku, selain daripada cinta dan redha Allah....

wallahualam

video

~psikologi cinta~


"semua orang ingin hidup dalam suasana penuh kasih sayang. Rasa ingin dicintai dan mencintai adalah fitrah dalam kehidupan.Setiap yang bercinta tentunya ingin bahagia..."

Cinta diiktiraf sebagai keperluan hidup, dan juga jalan untuk mengenali dan membesarkan Allah, sebagaimana yang dinyatakan di dalam Quran ayat 49 surah al-Zariyat, "Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingati kebesaran Allah"

"cinta itu kuasa yang luar biasa kerana mampu membuat seseorang melakukan sesuatu yang tidak terfikir oleh akal. Qois mati mendakap nisan Laila, Sappo dalam dongengan Yunani sanggup terjun dari puncak karang yang tinggi kerana berat menanggung rindu dan cinta, Rama sanggup berkorban apa saja demi Sita, Shah Jehan membina Taj Mahal sebagai bukti cinta kepada isterinya, kisah Laila dan majnun serta Romeo dan Juliet membuktikannya"

Mengapa harus cinta?

cinta yang didambakan adalah cinta yang merangsang perasaan, cinta yang menaikkan semangat perjuangan dan cinta yang memberi makna dalam kehidupan

cinta yang diperlukan adalah cinta yang menguatkan bukan melemahkan, cinta yang menyucikan perasaan dan kehormatan, bukan mengotorkan dan merosakkannya. Manusia yang saling bercinta dengan penuh kesedaran menyedari mereka bertanggungjawab atas segala tindak tanduk dan perbuatan mereka dalam percintaan. Mereka takut akan perhitungan Allah, seandainya cinta yang mereka sanjung dan puja itu membawa kehancuran diri ataupun kemurkaan Allah.

Apa kata pakar mengenai cinta?

"Cinta berpaksi kepada tiga unsur penting iaitu keintiman, nafsu dan komitmen" J.Sternberg

"Cinta sebagai rangkaian kehendak seksual yang tidak dipenuhi sepenuhnya atau sublimated sexuality" Sigmund Freud

"Cinta sebagai perkara yang terbit lantaran rasa tidak puas hati kepada diri sendiri dan bahagian yang diperolehinya dalan kehidupan.." Theodore Reik

"Cinta sebagai unsur yang terbit daripada perasaan mengambil berat dan bertanggungjawab, hormat dan mengambil tahu mengenai keadaan orang lain" Erich Fromm

"Cinta sebagai unsur yang menyenangkan dan memberi tarikan dalam hati manusia" Imam Ghazali

Imam Ibnu Qayyim al- Jauziyah mengupas terperinci soal cinta manusia dan cinta ketuhanan yang saling berkait antara satu sama lain.

Ibnu Hazm pula banyak mengupas persoalan cinta sesama manusia tanpa melupakan ajaran Islam yang meletakkan beberapa batas dalam pergaulan dan percintaan

"Cinta unggul didefinasikan sebagai cinta tulen kepada pencipta segala cinta, iaitu Allah. Cinta yang tulen ini lahir daripada orang yang beriman yang mencintai Allah dengan sepenuh hati dan perasaan, bersikap lemah lembut dan saling mengasihi sesama manusia"

secara theorinya..cinta memberikan penjelasan tentang apa kata hati..cinta ada naluri dan kehendak tersendiri. terpulang kepada si perasa untuk memiliki perasaan dan mengarap perasaan yang bagaimana. pendek kata, cinta punya visi dan misi tersendiri. dan yang pasti, perasaan yang baik akan menyatukan semua...perasaan yang baik hanya akan jadi milik mereka-mereka yang sedar.

emm..terlalu sukar untuk dikecilkan skop dan membuat penilaian kasar tentang makna dan kandungan cinta itu sendiri. asam garam cinta, adalah rasa yang akan dinikmati oleh semua sang pencinta....ironinya, cinta itu tetap milik semua....sama ada ia nya bersifat abadi atau sementara....kerana yang pasti cinta dan hidup mati manusia itu, bagai tali yang tidak akan mampu terputus melainkan dengan izinnya..kun fa ya kun....

Dr. Fadzilah Kamsah dan Syaidatun Nazirah, mengupas psikologi cinta untuk dijadikan panduan muhasabah diri dan memberi kita laluan dan panduan terhadap cinta. cinta itu takkan mati, selagi kita mengerti.

menjalani kehidupan asasi dan terlalu biasa untuk seseorang yang bernama aku, membuatkan aku sering terfikir, apakah yang aku mahu dalam hidup ini?selain membahagiakan kedua orang tua ku dan mendapat rahmatNYA...pastinya apa yang aku ingin mahu..dan mahu ada..adalah harta. aku tidak menolak hakikat materialistik itu kerana dalam kehidupan yang real ini, duit memberi impak yang besar pada keperibadian sendiri. bukan bermakna dengan duit, segalanya akan mampu dimiliki...tetapi dengan duitlah hampir seluruh keindahan dunia ini akan dirasai..aku bercakap tentang dunia....realiti hidup seorang manusia yang bernama aku..
tapi dunia bukan akhiran setiap langkah dan perjalanan, itu pasti,mati itu pasti!!..jadi, biarlah harta itu lahir dari hasil yang halal..hasil yang diredhai dan hasil yang hak...hasil yang digunakan dengan jalan dan cara yang bijaksana~insyaAllah...

seperti juga cinta, kasih dan sayang. ku rasai cinta yang cukup subur di hati...letaknya di tingkat yang paling atas...paling terutama..cinta pencipta.....kasih ini pulak..sudah pasti milik sepasang usaha..yang setia berkasih sayang..ayah dan mak...dan sayang ini pulak....belum pasti untuk siapa semuanya..melainkan kini, sayang ini untuk semua...sayang yang hanya mampu diberi..dikongsi untuk semua...

Friday, October 10, 2008

mencari yang benar itu pasti...


salam....

alhamdulillah, syukur kepada Allah Ya Rabbi..diberikan kekuatan jasad dan akal fikiran untuk terus menulis di blog ini. rasanya dah terlalu lama tidak menyatakan sesuatu yang datang dari akal cetek dan pemikiran umum orang seperti aku. ilmu hanya sebesar huma..amal hanya sekecil zarah...

aku hanya insan biasa yang penuh khilaf dan salahnya. semoga Allah tetap memberikan hidayah buat manusia biasa seperti aku. mencari islam di jiwa...menegakkan amal di jiwa..menetapkan iman di hati. semoga dipermudahkan jalan untuk aku...mencari kewujudan diri untuk lebih punya keyakinan dan kepercayaan diri...amin..

lewat perjalanan manusia yang masih dalam perjalanan ini, aku menemui pelbagai kisah dan keajaiban yang datang dengan izinnya..memperdebatkan apa yang sering bertelingkah di jiwa?..membantu aku bangkit dari lena dan angan panjang..menarik dan membantu aku berjalan di landasan yang nyata dan ada hujungnya. manusia seperti aku yang sering terbang dalam jiwa seorang yang sering alpa..sering terkapai mencari huluran tangan yang membawa keikhlasan..sabar dan ikhlas adalah kunci jiwa yang amat disanjung...ujian itu pencabar kesabaran jiwa...ikhlas itu menuntut seluruh kisah dalam jiwa....sejujurnya..mampukah mengikhlaskan diri dalam arus tekanan hidup ini...

hanya yang merasa akan memehami getir jiwa. wallahualam...

sepanjang menuntut di bumi indah UIA..mencari ilmu dunia..mengali ilmu akhirat, aku masih terkesima..manakah arah hidup yang sebenar?siapakan pembimbing dan pemimpin..aku masih merasakan sendiri..masih mencari keinginan hati itu sendiri. cuba untuk mencari dengan memulakan yang baru untuk mencipta yang baru..tetapi, mungkin usaha itu hanya sekerat jalan..maka lumpuhlah keinginan jiwa....tidak ada yang membantu...ada..alhamdulillah ada..ada yang masih bersama-sama mencari..ada yang masih tercari-cari..bersama mengemudi arah untuk mencari jalan yang pasti

susah kah?entahlah..niat yang baik...insyaallah, Allah akan permudahkan jalan..mungkin hati masih kotor..mungkin hati masih sangsi, maka perjuangan untuk mencari Nur-Mu Ya Rabb...amat getir sekali....aduhai hati..sabar dan ikhlaslah...bukan mudah mencari zat-zat rahsia yang tersembunyi....kau berilah aku kekuatan...agar aku dapat lari terus dari pandangan majazi..moga.....aku akhirnya berjaya merubah segala..kasih semalam menjadi esok..dan bertambah kasih sayang dan ikhlasnya aku mencari redhaMu dan agamaku...

biarlah aku terpaksa mengadaikan seluruh jiwaku demi menegakkan agamaku..
biarlah aku terpaksa mengadaikan nyawaku...demi menjaga imanku..
Ya Allah..berikanlah aku keredhaan dalam mencari Nur dan Hidayahmu..
berikanlah aku titisan rahmat untuk menetapkan perjalanan hati....

asmaraku dihambat suci.....
pintalan dari awana putih..
membuahkan titisan rahmat..
menyuburkan mawar yang layu....

adakah aku secekal rabiatul adawiyah..mengabdikan diri....mencari dan mengamalkan agamaMU...

bantulah aku Ya Allah..mencari jalan pengabadian yang abadi....aku mohon..