Sunday, March 21, 2010

mahu kamu...(part 3)

amira merenung ke luar jendela, menyebak langsir ke tepi. di tajamkan pandangan pada busut yang semakin tinggi di belakang rumahnya. di pintal-pintal rambutnya yang sedia kusut.matanya bergenang.......bertakung tapi masih utuh, tidak memecahkan air mata!. sendunya sedikit teresak..hu..hu....

dia melihat dengan satu pandangan yang tajam. merenung dengan penuh tumpuan. memfokuskan titik arah yang hanya dia tahu untuk apa dan kenapa. busut itu, nampak lain padanya. seperti sebuah istana!...istana...?

"Amy....Amy....."panggilan sayup mak nya, di biarkan sepi. riak hati ingin menyahut, tapi suaranya seolah-oleh tenggelam, jauh. panggilan emak, masih dibiarkan sepi....."Ya Mak.....!" itu..hanya sahutan yang bergema dalam diri..hakikatnya!..lidahnya kelu dan bibirnya bisu.Rawan!

"Kat sini, Amy rupanya.....meh, mak mandikan Amy....dari pagi tadi Amy tak mandi....."sentuhan lembut tangan seorang ibu, mengelus bahu anak gadisnya yang kurus. terasa tulang bahu Amira yang timbul. Anaknya itu dari sehari ke sehari, makin susut badannya. Dielus lembut bahu satu-satunya anak gadis yang dia ada, anak-anaknya yang lain, semuanya lelaki.

"Amy...jom..mak mandikan....."perlahan-lahan di papah tubuh melidi itu dan di letakkan di atas papan luncur di sebelah anak gadisnya. apalah yang mampu disediakan oleh dia dan suami. nak membeli sekilo beras pun, mereka memerlukan ikhtiar yang panjang, ini pula, ingin menyediakan sebuah kerusi roda untuk anak gadisnya itu. bukan mempertikaikan percaturan Ilahi, cuma menyatakan, itulah hakikat rezeki yang dia, suami dan anak-anak mampu kecapi. redha....dan ikhlaskan lah hati, Allah itu Maha pengasih dan penyayang..Ar-Rahman dan Ar-Rahim!.

Mak mah menarik papan luncur yang dibuat oleh suaminya, Pak Din, menuju ke ruang mandi yang terletak di sudut kanan rumahnya. sudah di sediakan sebesen besar air suam untuk mandian anaknya itu. tak sanggup dia melihat, anaknya menggigil kesejukan, bermandikan air perigi semata-mata.Dan yang lebih dia tak sanggup,melihat dan mengendalikan tubuh separuh nyawa anaknya itu.bukan kurang dan jemu menyalurkan rasa kasih sayang seorang ibu. cuma tak sanggup menahan rawan, melihat tubuh anak gadisnya, yang dulunya lincah berjalan, riang bersorak, kini, diam dan terkulai tak berdaya. dah dua tahun, anaknya itu begitu.

perlahan-lahan dimandikan tubuh Amira yang hanya bersimpuh diam di atas lantai ruang mandi yang berlubang-lubang. Amira hanya diam, hanya bahasa tubuh sahaja yang menyatakan segalanya. dia sejuk, dia sejuk atau apa.Mak mah menyabunkan tubuh anaknya itu, menjerus perlahan-lahan air untuk membilas tubuh anaknya. selesai semuanya, di lap perlahan dan dipakaikan kain batik sarung yang kering pada tubuh pucat anaknya itu. di papah anaknya kembali pada papan luncur dan di tarik anaknya itu keluar.

"Mak pakaikan Amy baju yer. Bedakkan Amy, macam masa Amy kecik-kecik dulu. Jalinkan rambut Amy....."sambil bercakap, tangannya pantas menyulam kerja-kerja menyiapkan anaknya itu. disarungkan t-shirt putih dan dipakaikan kain batik tadi, kemas di pinggang Amira. di sapu bedak baby dan di sikat rambut anaknya yang panjang paras dada itu.sambil menyiapkan anaknya itu, spontan, bibirnya menyanyikan lagu hati ke hati..."tinggilah tinggi..tinggi-tinggi burung di awan....akhirnya engkau turun, akhirnya turun..mencari kawan.....terbang di awan...turun mari kedalam taman...kalau mencari kawan..mencari kawan...biarlah padan....."

tak semena-mena terdengar sedu dan titik air mata amira pada tangannya. Anaknya itu menangis.

"Kenapa nangis Amy.......sakit ke nak...?" Cemas Mak Mah. dia sendiri tak tahu, apa yang ada dalam kotak fikiran anaknya itu. apa yang sedang dan sering difikirkan oleh anaknya itu.

Amira hanya diam, tidak berkutik. Mak......lagu mak buat Amy sedih......."kalau mencari kawan..mencari kawan..biarlah padan......". Amy hanya mampu menitiskan air mata dan esakan sayunya.hanya itu yang mampu diriakkan.

"....Az.....Azwan....!"hanya perkataan itu dan nama itu sahaja yang mampu disebutnya.

Mak Mah sendiri pelik.hanya perkataan itu dan nama itu sahaja yang mampu anaknya itu ucapkan. tiada lagi panggilan Mak atau ayah..atau apa-apa sahaja......hanya Azwan!. siapakah lelaki itu?. dia sendiri tidak tahu.

"Amy.....kalaulah mak kenal si Azwan tu....mak bawak dia jumpa Amy....." bergetar suara Mak Mah. walaupun dia tidak tahu siapa kah gerangan budak yang bernama Azwan itu. hati tuanya tahu, Azwan sangat bermakna dalam hidup anak gadisnya itu. di dakap tubuh anak gadisnya yang masih beresak kecil. Hati seorang ibu, terjentik sikit pun tubuh seorang anak, akan di pawahkan satu kampung, buat jadi korban kesakitan anaknya. Azwan........?dipelusuk dan diceruk manakah gerangan tuan empunya nama itu. hati seorang ibu merintih. mahu dijejaki si tuan empunya nama.

No comments: