Monday, August 5, 2013

Berkorban apa sahaja

Malam..malam  dalam keadaaan mata yang degil untuk melelapkan diri...sebab ada perancangan lain di minda...semuanya hanya tinggal perancangan..perlaksanaan hanya sedikit sahaja yang termampu dilaksanakan....

Tiba2 teringat akan beberapa buah kisah berkenaan dengan berkorban apa sahaja...baik untuk keluarga dan insan-insan tersayang...

Entry kali ini mungkin akan menyebabkan ada orang yang akan kembang tekak atau menangis. Tapi entry kali ini ditulis via phone dengan hujan di dalam bilik...dengan hembusan2 hidung tersumbat...

Definisi berkorban..mengorbankan dan dikorbankan..pilihab dan kehendak..kebodohan..kebaikan atau kesempatan.

Saat aku tiada duit..bila gaji disekat kerana prestasi kerja..dengan sewa rumah..kereta dan insuran...aku diam membelek2...seutas gelang dipergelangan tangan...inikah yang dinamakan pelaburan emas...? Maka..aku laburkan buat sementara..bersama dua bentuk cincin..semata2 untuk sewa rumah...diam dan damai ianya di ar-rahnu!..bukan tiada sources lain..tp transaction interbank akan ambik masa..so 2 days floating...duit umah nak kebe setel gak..so..melabur n melabur!!.

Selesai urusan pembayaran rumah...kita ikhtiarkan bayaran2 yang lain..huishhh..lambat lak cheque rm3000 ni nak clear...huhuhu..sabar n sabar..tp duit tetap duit!.

Setahu aku..aku tidak pernah berkira sangat berkenaan duit...berkenaan belanja..terutama makanan....makanlah apa sahaja yang termampu disediakan...

Macam hari ni...dah 6hb!..gaji seminggu pending..kat mana nak dapatkan duit n duit!!..terasa diperlekehkan..sakit hati!!

Macam sebelum2 ni...aku hanya ada rm250 dalam purse....laser jet ink rm189..so demi keje insan2 tersayang...beli! Seb baik ada insan yang share gak..tong2...

Bila aku xde duit nak ke fraser hill...tenangkan  fikiran....Allah permudahkan urusan...

Bila aku niatkan untuk hadiahkan suatu hadian yang termampu wihout return...Allah tetap permudahkan...duit datang dan pergi...

Aku tersakiti...aku mahu sambung..tp mata dah berkaca....nantilah....

Selamat hari raya..maaf zahir n batin...

https://www.youtube.com/watch?v=ncn_Xvgc-k0&feature=youtube_gdata_player

2 comments:

Bunga Mekar said...

saborlah wahai hati

Anonymous said...

berkorban tidak semestinya dengan wang ringgit...wang ringgit, harta kekayaan tak membawa maksud apa2 jika ada hati yang tersakiti, menyakiti dan disakiti...reflect diri dan muhasabah untuk kembali pada yang asal..situasi berubah bukan semata- mata kerana satu pihak..mungkin ada hati yang terasa, ada hati yang makin jauh..mungkin ada salah yang terlindung menyebabkan pengorbanan kamu sia-sia..cari Allah sebagai tempat mengadu utama..sekadar berkongsi..saya pon selalu berkorban untuk keluarga, namun tiba2 rasa makin jauh, rupa2nya mereka terasa hati sebab saya lebihkan kawan2,saya sayang kawan2 saya sampai tak perasan ada hati yang terluka, bila difikirkan semula, saya tahu pilihan saya salah, kawan2 yang ada cuma sekadar tempat berhibur, jauh sekali mengingatkan saya untuk solat..saya khilaf waktu tu...keluarga makin jauh, kawan2 rupanya sekadar berkawan waktu kita senang..saya serik..moga kamu tak macam saya..