Wednesday, June 3, 2009

cerita seorang perempuan gemuk....

menjadi gemuk dan dilahirkan gemuk atau gemuk ketika usia tua...

aku dilahirkan dengan berat yang normal..sekitar berat2 ideal baby2 Malaysia. di lahirkan dari kalangan keluarga sederhana..semuanya bersederhana..dari cara hidup..dan makan pakai. pendek kata, mengikut kemampuan diri dan keluarga.

dibesarkan penuh kasih sayang dan punya sepenuhnya rasa cinta dan sayang, membuatkan aku membesar dalam persekitaran yang amat sihat dan sangat sihat.

usia demi usia..tubuhku yang hanya memiliki ketinggian 163cm ni semakin mengembang dan terus mengembang. maka lekatlah gelaran-gelaran sungguh "enak" tanda penghargaan dan keperihatinan kawan2 yang cukup "sempurna".



GEMOK!!....MONTEL!!...GENDUT...BOROI...DORAEMON...GIANT...BULAT...ROTI BOOM...SHANIE..ADIBAH NOOR...DEBAB!!.....

dan macam2 agi...macam pingat yang boleh membawa gelaran....SI polan..polan..polan...

aku teruskan hidup dengan memangku gelaran-gelaran yang cukup BESAR dan GEMOK itu..hingga usia aku akhirnya 26 tahun...

kerana terlalu asyik dan kerap aku hidup dengan gelaran-gelaran itu....aku menjadi takut dengan diri sendiri...aku tidak pernah sesekali membenci diri aku yang gemuk ini....cuma aku takut!!..

hari berganti hari..berat bertambah berat...tubuh aku semakin mengebu dan mengepam!..makin lama makin SIHAT..GEMOK...

aku teringat..suatu masa dulu..masa aku menginjak remaja....aku terjatuh di tangga umah wan aku..tangga tu terjatuh...asalnya..memang tangga tu dah tercabut paku...

nak dijadikan cerita..masa aku nak naik..elok2 baru pijak anak tangga yang ke dua..tangga tu terjatuh..dengan aku-aku pastinya terjatuh sambil terduduk...sakitnya punggung dan pinggang aku masa tu..hanya Allah yang tahu..batang penyapu terlepas. niat aku nak ke atas bersihkan sawang...nak raya lagi 2 hari..rumah x siap berkemas ag....

tengah aku menahan perit...ketawa2 ria bergema di belakang...."HAHAHAHAHAHA...ANAK GAJAH JATUH...HAHAHAHAHA...ANAK GAJAH JATUH....!!..ANAK GAJAH...".....penuh penghayatan dan penuh jiwa mereka-mereka mentertawakan aku....aku seekor anak gajah...

Ya ALLAH....hancurnya hati aku...sakit di pinggang and punggung yang tak terkata..bertambah tercalar dan terluka dengan ejakan sepenuh hati sepupu2 aku...gelaklah...anak gajah ini..memang suka...memang suka diejek dan dicerca..gelaklah....gelaklah sepuas hati...

aku gagahkan diri bangun..sisa tawa sepupu-sepupu aku mengejek seekor anak gajah masih mengila....anak gajah dan si beauty..memanglah jauh bezanya. aku anak gajah itu..mereka puteri-puteri jelita..idaman putera-putera....

susah untuk aku bangun sebenarnya...sakit sangat!!!..tetapi aku x betah berdiam lama di situ. ada tangis yang dah mula nak pecah. hinanya menjadi gemuk...Ya Allah...bulan ramadhan yang mulia ni..kau sabarkan imanku..tabahkan hatiku....lirihnya..sendunya....hanya Allah je yang tahu...

anak gajah ini, berjalan menjauh....menuju ke balkoni....aku diamkan diri disitu...aku lihat...hijau pokok dan biru langit...air mata tak tertahan..anak gajah ini menangis..hati seekor gajah ini betul2 terluka...Ya Allah....sakitnya....sakitnya....anak gajah ini sakit...mak...sakit....along sakit...sakit punggung!!..pinggang!!..tapi hati along lagi sakit!!!...anak gajah sakit mak!!!

air mata terus mengalir..anak gajah ini terus menangis....aku seekor anak gajah....


dengan gelaran anak gajah..aku teruskan hidup.....berhari2 cerita seekor anak gajah jatuh tangga menjadi bahan utama perbualan...gelak2 yang penuh bangga menjadi teman setia...sehingga akhirnya mak aku tau dan berkata..."Kalo along anak gajah...habis makcik ni mak gajah!?"....semua terdiam..anak gajah ni x harapkan pembelaan....anak gajah ni dah halalkan penghinaan....biarlah aku terus menjadi bahan ketawa..jangan hina mak aku!!....terima kasih mak......terima kasih....

musim berganti musim..aku hidup dengan ketakutan dan rendah diri..aku ciptakan kejayaan dan kebahagiaan diri sendiri..dengan belajar bersungguh-sungguh..ukir kejayaan dan cita-cita...hingga akhirnya aku ke peringkat master....

semasa praktikal di sebuah firm.....diskriminasi saiz badan menjadi topik besar...tetap menambah cerita di arkib seorang gadis gemuk...."aku x nak ah ambik zie..nanti senget kete aku...wakakakakakakakakakaka......"seronoknya ketawa......aku terdiam....senget kete..kete ayah aku xpernah senget pun....aku si gemuk hanya layak jalan kaki jer ek....macam masa jamuan....yang cantik2 di depan..menyambut tetamu..aku si gemuk...dengan baju raya..tolong orang cuci pinggan...hidangkan makanan....aku dengan pakaian raya..menyinsing lengan membasuh pinggan..aku dengan pakaian raya..berlari-lari menambah kuih muih..menyediakan hidangan..sebab, aku si gemuk yang memakai pakaian raya yang lawa dan mahal..tetap di pandang hudoh dan hina...aku si gemuk..tmpt aku kat belakang2.....akukan si gemuk...

akukah si gemuk yang hudoh..cacat..hina..buruk....akukah si gemuk....

kerana orang-orang yang penuh jiwa besar dan bangga dengan kecantikkan dan kesempurnaan mereka..aku menjadi aku....menjadi seorang perempuan gemuk yang sangat penakut....

aku perempuan gemuk yang sangat takutkan ikatan..aku seorang perempuan gemuk yang sangat takutkan percintaan...aku seorang perempuan gemuk yang sangat tak percaya pada cinta...aku sangat takut...

aku perempuan gemuk yang dah terlalu biasa di jadi bahan gurauan dan gelak serta ejekan orang....lelaki?hahaha..aku bukan pari2 dan seorang puteri..aku hanya seorang perempuan gemuk.....

aku menjadi sekeras aku.....aku kuatkan diri dari cinta..tidak menerima cinta..kerana aku seorang perempuan gemuk....tiada penghargaan untuk si gemuk yang bernama aku..yang ada,...hanya penghinaan...

aku perempuan gemuk...yang berusaha melepaskan cinta aku untuk kebahagiaannya....aku perempuan gemuk..yang mengeraskan hati aku untuk tidak jatuh cinta...

aku perempuan gemuk yang cuba sedaya aku menjadi seorang yang ego dan tidak punya hati...

aku perempuan gemuk yang hanya mampu mengimpikan bahagia berkeluarga..tetapi tidak akan berani mencipta realiti...

aku perempuan gemuk yang hanya berani menjaga diri dan hati sendiri...aku x nak lukakan hati dia....kerana bersama aku yang gemuk...manusia akan melihatnya pelik..manusia akan memandangnya jelik..manusia akan mentertawakannya...biarlah....aku lepaskan dia...kerana dia x sepatutnya terkena biasan dan tulah perempuan gemuk...

aku perempuan gemuk yang sangat terbiasa membiarkan jiwanya sedih....aku sedih..aku sepi..tapi aku seorang perempuan gemuk...

wahai hati...bawalah perasaan ini jauh....wahai hati.....biarkanlah segalanya pergi...wahai hati...jangan kau cambahkan benih cinta ini...wahai hati....fahamilah..aku tak mampu menyintai....wahai hati..jangan kau bisikan rindu ini terus menerus meresap ke dalam jiwa...wahai hati....aku tak mampu untuk kecewa ag...wahai hati..jangan ko robek hatimu sendiri...wahai hati.....biarlah segalanya mati...wahai hati..biarlah segalanya pergi.....

wahai hati..kau perlu faham...kau perlu mengerti....

aku....seorang perempuan gemuk!

38 comments:

AR@babyotai said...

sedih lak aku baca pasal perempuan gemuk ni... aku pun pernah ke kene panggil badak masa zaman skolah dulu... sbb aku pun gemuk gak... tapi at least ... aorg yg duk mengata aku tu smuanye keje setakat tukang kebun, toreh getah, driver jek... jadinye... masa melalui saaat itu teramatlah sedih, sengsara, xdek confident.... even mak sedara aku sendiri pun asyik panggil aku tong leger dulu... yeler dia tu rampingla katakan.. so dari kecik confident aku dah dipancung awal2 lg... even sampai skang pun aku xbape confident... tapi... sabar... diam2 .. jek... sambil berusaha mengatasi segalanya.. dlm perjalanan dr seusia 5 thn umur sampai skang... aku dah nampak "what goes around comes around...".. Allah maha adil... Allah maha mengetahui... tuhan xbalas dgn menggemukkan derang... tapi dgn kejayaan idup yg tak seberapa.. dgn masalah yang di alami.. dgn ditarik petunjuk .. lalai dalam arus sebegini... so whatever pun.. redha.. sabar.. dan yang pasti jgn lupa suruhan Allah... berdoa pada dia ... ok my dear fren.. jodoh pertemuan di tangan Allah.. tiaada kaitan dengan rupa paras dan bentuk fizikal... cuma mulut dan mata manusia ni xleh nak control... unless tiru citer "click".. ade remote leh control manusia... wakakakak...

Dilala said...

Aku juga pernah melalui benda yg sama. Tp benar. kita kena berusaha lebih sbb kelebihan kita bkn pada bentuk bdn. tp most of dari kita punya idea yg bernas, hati yg murni, dan kita antara org yg setia dlm dunia. jadi teruskan berusaha. Jodoh ditgn tuhan. Jgn putus asa.kita sama2 berdoa k..

the Stalker said...

Kak Zie~... *HUGS*

Norliza said...

Yang penting jd diri sndr zie...Allah maha adil...jgn putus asa n pikir positif k!!

sepigegar said...

zie, menitik airmata aku baca entry ko ni.
sabarlah zie, nasib kita sama...

Anonymous said...

jgn mudah putus asa n rendah diri..kita sma..jgn disebabkan mulut org khidupan kita jd tak hapy..Allah ni mha adil...sy pun sma ms sek org slalu hina..wlaupun pedih sy tk patah smagat..Alhamdulilah sy skrg dah berjaya...jodoh,rezeki semua ditangan Allah swt..jd kita kena berdoa sentiasa..

Anonymous said...

bile bce cite akak sy t'byg diri sndri...sdih sgt rase...pakai bju raye lawa2 tp sume keje kt blakang kite yg wat...spupu2 yg krus2 lawa2 sume sambut tetamu...
tapi xpe khidupan ttp kne ditruskan..
b'syukur dgn ape yg kite ade :)
-beauty lies on the eyes of beholder-

cik chummie said...

thanks dear...kena sudi luangkan masa baca entry ni...kehidupan mesti "mentap" dan perlu diteruskan..banyak hikmah yang mungkin tersembunyi....mereka yang berkata dulu..x dapat apa yang akak ada sekarang..mereka yang mengeji dulu....hakikatnya semuanya berbalik pada diri masing2..biarlah...kemaafan itu menjadi penawar....makin hari...keikhlasan memaafkan itu makin membahagiakan..tenang rasa...insyaallah..apapun kejadian n pandangan..di mata Allah..kita semua tetap sama...xde kan dalam hadis or al-quran..pintu ke syurga hanya untuk yang cantik2 fizikal.......?hehehehe...

Anonymous said...

Lose 47 pounds in just 28 days magically!
Dr Suzanne's breakthrough "TOP SECRET
Fat Loss Secret!" ... It's all the rave! Hurry!
http://paulzirich.AllInOneHealth.com

YoOsH said...

aduhh.. zie.. yus pon kategori nih jugak kan.. kadang2 memang terasa sangat kan... sedihnya saya baca.. izinkan yus amek paste dlm blog?? pleasee...

cik chummie said...

yus....silalah......terima kasih kerana luangkan masa n sudi membaca catatan2 yang x seberapa kat blog aku ni..apapun...inilah luahan dan diri sebenar....inilah aku, kawan ko....

Anonymous said...

adik...sabar lh..pe org nk kata or kutuk layan jer..asal kite thu jga diri dgn maruah...akk pnah rsa pe yg adik rsa..tp akk skrg dh kurus..tp kenang jadi 'gemuk' x akn akk lupa..tetap akk smpan...akk doakan adik shat..jaga pmakanan..moga sihat slalu..amin..

alamanda88 said...

salam..
hmpir menitis ari mata sy baca blog ni..
apa yg awk alami sama spt sy alami skunk ni
mmg btol tu..
slu dihina, di ejek, dan pasti
slu ditolak cinta :(

bukan xmau kurus,
dah try kurus pun
still mcm ni lagi
kalo xmkn sakit
last2 sy biarkn dir sy mcm ni aje

apa2 pun..to u,
bykn berdoa k

skull5367 said...
This comment has been removed by the author.
Unhearted Cowboy said...

Tak perlu mncri teman secntik Balqis,andai dri tk shebt Sulaiman..
Mngapa mncri Teman setmpn Yusof,jika ksih tk setulus Zulaikha...
Tak prlu mghrap teman steguh Ibrahim,andai diri tk skuat Siti Hajar..TERIMALAH TEMAN HIDUP SEADANYA..
aku tak pandang pada paras rupa..yg penting hati ikhlas dan setia..sedia menerima aku seadanya...i love my gf wlu mcm manepon paras rpa dia sbb dia menerima aku seadanya...

Anonymous said...

dok cari artikel2 ttg gemuk tetibe terbaca ttg coretan cik.agak menyedihkan.kita nasib sama dihina cuma sy si lelaki yg kurus kering.diberi mcm2 gelaran spt lidi,playwood,pokok kelapa nak tumbang dn mcm2 lagi.perempuan2 yg sy berkenan suma reject sy sbb kurus dn xmenarik.sy jadi low confidence,memencilkan diri,jarang bersuara..tapi dri kutukan2 tu la meningkatkan semangat sy utk berusaha menambah berat badan.bertahun sy cube dh byk kali gagal sbb xtemui cara tapi kini alhamdullilah berjaya tambah dr 54kg skg 70kg.dn kini masih lagi teruskan.tinggi 177 cm.pokok pangkalnya jadikan kutukan2 tu sbg satu inspirasi utk kita berusaha dn berjaya disamping berdoa meminta bantuan Allah.yg benar..

cik chummie said...

x sangka..penulisan ini mendatangkan kesan secara tidak langsung kepada pembaca2 yang secara tak langsung singgah di blog ni..

hanya mencurahkan apa yang dirasai..menulis apa yang dialami..berkarya dengan apa yang saya ada..apa yang saya mampu katakan....

inilah pengalaman..biar berapa berat dan banyakknya cacian..sejarah hari ini akan terbuku menjadi sejarah semalam...

untuk hari-hari hadapan...ada jalan yang tetap perlu dibuat pilihan!..

terima kasih...semoga kawan2 semua..sentiasa dalam redha dan kasih sayangNYA...

amin

Anonymous said...

segala rintangan yang dihadapi adalah ujian drp allah, dan dia tahu yg ands mampu menghadapinya.yg pasti kembalilah kepada allah, jadikan allah sebagai rujukan. ttg cinta insyallah..yg cepat tak semestinya baik, mungkin yg lambat adalah yg terbaik.may allah bless u always dear ;-)

Anonymous said...

Akak sedih saya baca entry ni...ape yg akak rasa exactly mcm ape yg saya tgh lalui...bila gemuk ni sume benda yg kita buat nampak salah nampak jijik kat mata org mcm jd gemuk ni hina sgt.. Sampai saya rasa takut nak bergaul ngan org lagi2 bila ade lelaki yg nk dekat saya rasa takut sebab saya x layak utk sesiapa....mmg saya boleh menipu org dgn senyuman bila org ejek saya tapi hati ni Allah jela yg tahu pedihnya camne...n saya baru 19 n saya dh rasa fobia nk dekat ngan org sebab takut kena gelak n kena kutuk :'(

Anonymous said...

subhanallah.sedihnya.nangis n meremang masa baca because i was there a long time ago.i was there dear.i really understand what u have felt. i was 80kg n now alhamdulillah with 56kg. believe me, anything happens for reasons dear.reasonS dear.i mmg xmkn any slimming pills. pe.semua ni takes time.slow2.allah akan tolong.percayalah.i da lalui semua tu.allah ada.allah xakan biar kita selama2ny teraniya. hanya org yg pernah melalui hal ni je akan paham

Anonymous said...

org zaman sekarang semua pandang fizikal. kdg2 apa yg kita korbankan utk diorang, diorang tak pernah nampak. even keluarga sendiri pun mengutuk. MALU SEDIH TERTEKAN

ANISA NUR WIDIA said...

masih banyak cara untuk menjadi perempuan gemuk yang tetap cantik,jangan jadikan kelemahan,kita sebagai orang gemuk bisa lebih CANTIK DENGAN CARA YANG ELEGAN,BIARKAN ORANG MENGHINA DAN JADIKAN PENGHINAAN ITU SENAGAI SEBUAH MOTIVASI !
tunjukan kelebihan kita,buatlah diri kita bermanfaat dan di cari orang,pintarlah dalam bergaul :)
Allah SWT tidak memandang dari fisik :)
salam kenal

bobo_nunu said...

Sedih bca cite ni.sama mcm sya..rsa tkut nk brdepan dgn org.kdg2 nk msuk stu2 kdai,bla tgk rmai org trus brbelah bagi..nk msuk or x.jka g wndow shpping lak bru nk belek2 bju si sales girl dh kta,"u xboleh pkai la ini bju".mmg trtekan sgt.since now on,once d pblic place,trus rsa xtntu arah.xpecially bla nmpk yg pndg sinis pda sya.jka dtmpt krja pun sya hnya buat krja n bla free time lepak d 1 sdut n on9 or mmbca.xbrani sya nk bramah msra dgn teman2.jka d saat sya nk kluar utk bli pe2 dn kmpukan tman2 da d laluan tu..sya snggup xkluar.sbb da je yg akn tgur sya,"gemuk mau prgi mna?","hoi gendut...!".pas tu smua akn snyum kmbing.sya bukn budk kcil lg.knpa plu psenda kn sya mcm tu.sya mlu.sya xpnah buat msalah,xpnah mggangu orang.sya sgt pndiam.kcuali dgn org yg hrgai sya.sya mlu sgt2..smpai bos pnah kta pda sya,"u jgn dduk sni depan,nnti planggan xmau msuk ooo...tkut tgk sama u".sya mlu..trlmpau mlu.rsa trhina sgt2.dan tiap nk attnt cstmer sya brdebar2.sya lebih bnyk tnduk msa brjln.xkn tgk spa2 dkliling sya.sya xnk org lihat wjah sya.smpai mcm ni kesan pda dri.mngalir air mta sya skrg ni dsaat sya critakn ksah sya.

bobo_nunu said...
This comment has been removed by the author.
Shamira Jamaludin said...

Bila baca post ni, sy pon tringat gak mcm mne dlu sy slalu kne pggil gemuk, gempal ngan slalu kne ejek olh mak sedara, spupu, nenek, kwan, ckgu ngan ayah sndri:'( tambah lak sy ad kembar seiras... Die lg krus dr sy, dah tu ap lagi... Makin syok la org lain kutuk sy.. Asyik tnye "nape kakak(sy) besar sgt?", "kakak makin naik, sedap mkan eh? Adik(kmbr sy la tu) lak makin kecik.. Adk xmkan?"... Mse tu sakitnye ati mmg xtrkata... Yg lg sakit ati, mse sy cube kuruskan bdan, kmbar sy tu tetiba marah2 ngan cuba lawan ngan sy.. Die kate krus tu title die, sy xbole amik... Lpas tu mmg kje gaduh je la kami due org... Die slalu suroh sy mkan lebih dr die tapi die yg nk exercise lbih:( sakit sgt ati ni ngan die... Mse awal2 tu sy xkesah oon ngam bntuk bdan sy yg gempal, sy sbtiasa confident smpai la diorg sume buat camtu kat sy

Anonymous said...

Sedih bca artikel cik ni. Kta mengalami masalah yg sama. Sbar ya. Yang pntg kta dkat dgn allah. Biar org tk suka kta yg pntg allah syg kita. Mulai skrg brusaha tuk bjya. Buktikn yg kta jg blh bjaya. In shaa allah. Apapun, cubby itu comel.

Dila Gebu said...

sedihnya baca cerita perempuan gemuk nih huhuhu

Jom kita makan Minyak Ikan

Anonymous said...

salam. awak, sedih baca. tp hakikay nya mcm tu la awk. saya sedih sgt dengan hidup saya. mmg saya nampak ceria, tp bila nk tido malam, kdg2 saya menangis :( bukan sy xsyg diri saya ke x. cuma saya sedih bila org sekarang byk buat perbandingan begitu. bukan xde yg baik tp 98% mmg memandang kecantikan. semua yg berlaku semasa sy remaja, mempengaruhi sy. kadang membuatkan sy jd lemah :( ape pun, semoga kuat semangat kita2 ni.

Anonymous said...

Assalamualaikum awak. Saya pun senasib dengan awak. Sejak dari kecil lagi selalu di hina dan di caci kerana tubuh badan yang besar. Air mata pun dah kering tapi sekarang tidak lagi. Saya sudah penat. Saya terdiam seketika dan bertanya diri saya. Betul ke niat aku nak kurus ni hanya untuk memuaskan hati manusia? Kenapa pulak aku mesti diet untuk mereka? Aku seharusnya kuat kerana perjalanan hidupku masih panjang. Jadi aku berfikir, macam mana aku nak teruskan hidup dengan badan macam ni. Haruslah aku sihat dan bahagia supaya aku dapat menikmati hidup ini. Jadi, siang dan malam saya google cara nak kurus dan akhirnya saya jumpa cara diet yang paling berkesan tanpa apa-apa ubat kurus dengan mengamalkan DIET ATKINS. Tapi, kalau awak betul-betul ingin mengamalkan diet ni, awak kena tuntut ilmu diet ni dengan betul. Rajinkan diri untuk google tentang diet ni. Banyakkan baca testimoni tentang diet atkins ni sebab kat situ awak akan jumpa ramai yang senasib dengan kita. Kita tak keseorangan awak. Awak pasti boleh! Saya percaya! Setiap yang terjadi sebelum ini akan beri kita semangat yang baru. Percayalah!

Pearl V-TA said...

InsyaAllah..kita boleh sihat & cantik..keep positive. Bersangka baik dengan Allah. :)

Pearl V-TA said...

InsyaAllah..kita boleh sihat & cantik..keep positive. Bersangka baik dengan Allah. :)

Anonymous said...

Hmmm..sedih kisah ni.. aq lelaki ade jgk pengalaman jdi gemuk ni..tpi skrg alhamdullillah dh jdi tuff wkakaka..rahsia dia aq amalkan diet atkins (boleh search google) and banyakkan minum air masak sbb air membantu membakar kalori..klau buat skit exercise lgi bagus..dri segi makanan klau diet melampau tu x guna jgk..badan kene ade nutrisi..lebihkan protein dlm makanan sbb protein membantu dlm membina otot ( tpi jgn lebih2 pulak),lebihkan vitamin n sayur sayuran gak..kurangkam karbohidrat..hrap boleh la membantu kpd yg berusaha nk turunkan berat badan..aq doakan korang berjaya

lalabiestory said...

I feel you dear,kuatkan hati redah je semua dik
PahAm sangat dengan apa yang awak rasa
Semoga Allah berikan awak ketabahan dan kekuatan

Singgahla blog saya ya untuk supplement kesihatAn.tq

Suzana Salleh said...

Sedihhh....
Tapi kira masih bernasib baik.
Nasib akak lebih teruk dari itu.
Setelah beranak 3, suami menceraikan akak sebab gemuk.
Hihihihi....
But nangis airmata darah pun x guna.
Kn bangun utk anak2.
Hati lelaki semuanya sama. Dan mmg mereka suka pd yg cantik.
Walaupun selengkap mana pun kita cuba ...
Tetap dipandang seperti sampah.
Well....
Inilah manusia
X pe dik
Allah x pernah hina kita
Allah x pernah keji saiz fizikal kita
Bersyukurlah dgn apa yg Allah bagi
Mungkin Allah beri dari bentuk kebahagiaan yg lain.
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui

Suzana Salleh said...

Sedihhh....
Tapi kira masih bernasib baik.
Nasib akak lebih teruk dari itu.
Setelah beranak 3, suami menceraikan akak sebab gemuk.
Hihihihi....
But nangis airmata darah pun x guna.
Kn bangun utk anak2.
Hati lelaki semuanya sama. Dan mmg mereka suka pd yg cantik.
Walaupun selengkap mana pun kita cuba ...
Tetap dipandang seperti sampah.
Well....
Inilah manusia
X pe dik
Allah x pernah hina kita
Allah x pernah keji saiz fizikal kita
Bersyukurlah dgn apa yg Allah bagi
Mungkin Allah beri dari bentuk kebahagiaan yg lain.
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui

Anonymous said...

Sabarlah awk. Allah dgr doa org2 teraniaya��

Suzana Salleh said...

Jgn low self confidence sgt....
Tgk apa yg positif dalam diri....just enjoy ur life
Kalau jumpa pasangan yg x menilai paras rupa tu bonus namanya.....

Suzana Salleh said...

Jgn low self confidence sgt....
Tgk apa yg positif dalam diri....just enjoy ur life
Kalau jumpa pasangan yg x menilai paras rupa tu bonus namanya.....