Wednesday, May 30, 2012

kak long serabut

Kak Long hanya mampu mendiamkan diri. Rasa terpinggir yang menguasai diri dan berjaya merubah jiwanya menjadi seorang yang sensitif benar-benar ingin diusir jauh-jauh. Terlalu banyak benda dan perkara yang membebani akal fikiran dan jiwa kelamnya. Kalut, kusut, resah, duka...semuanya bersatu menjadi satu rasa yang entah apa-apa. Aduhai....bebanan perasaan dan resah gelisah jiwa kali ini...benar-benar membuatkan dia dihambat rasa pelik yang sangat sukar dimengertikan.

Kak Long menyelak helaian demi helaian penulisan tesis masternya. Mencari di mana arah pandu dan kesalahan yang benar-benar kabur di pandangan matanya. Kusut dengan masalah terbaru yang dihadapi..Kak Long seakan-akan telah hilang semangat...Terlalu banyak masalah yang datang di saat dia sendiri sedar...tiada hata sekelumit kekuatan dalam dirinya.

Dengan perlahan disisip kopi O panas yang masih berasap. Minuman kegemarannya. Pagi hingga ke malam dia betah jer kalau dihidangkan dengan kopi O panas. Kopi pekat dan pahit itu memang teman setia. Bukan untuk berjaga malam...tapi memang rutin.

Sambil menikmati Kopi O panas yang nyaa lazat dan penuh nikmat. Kak Long meluaskan pandangannya jauh, merenung kawasan sekeliling yang gelap. hanya cahaya lampu jalan dan lampu rumah kawasan kejiranan yang bersuluh. Di balik pepohon ara yang rendang..suasana jam 11.30pm itu benar-benar mengasyikkan. Sesuai dengan niat hatinya untuk mencari damai yang hilang. Deruan angin yang sepoi-sepoi bahasa, segar dan damai. Cuma yang mencacatkan deria yang ada, adalah....hiruk pikuk kenderaan yang masih aktif di jalanan.

Kalaulah sekarang ni, aku kat kampung wan...kan best!...

Rindu pada nenek yang satu memang sentiasa ada dalam jiwa dan hatinya.

No comments: