Wednesday, July 15, 2009

kembara melayu di palembang....

alhamdulillah...cuaca dan keadaan persekitaran agak baik.walaupun penularan virus H1N1 masih berleluasa dikebanyakkan negara..langkah berjaga-jaga mesti dan harus tetap di ambil kira oleh semua pihak...termasuk aku...

tak sangka jugak...trip yang telah di booking november lepas, terpaksa dilaksanakan jugak..saat dunia di gemparkan ngan influenza A...alahai..selsema burung...selesema babi...semuanya akan effect manusia...tapi kalo selsema manusia...hatta semut pun xde effect..buat dek jer....

risau gak, nak meneruskan kembara sumatera, tapi tulah..semuanya diserahkan kepada takdir Allah SWT.insyaallah,semuanya akan baik dan selamat~amin..

okey..bercakap pasal kembara melayu palembang..kenapa palembang?kenapa tak ke bali..ke bandung..medan...padang hatta jogja..yang lebih menjadi tumpuan pelancongan...kenapa palembang?..hehehehe...panjang sejarah dan ceritanya...aku pun dah ingat-ingat lupa...

tapi hakikatnya, aku menjengah dunia baru hari ini...

15/07/09...hari pertama...

flight AK 492, di jadualkan akan berlepas pada pukul 3.35 dan akan sampai ke palembang pada pukul 4.05....seperti yang telah dibincangkan dengan ayah dan angah...kami sepakat untuk ke LCCT dengan menaiki shutter bus di KL sentral. so, dalam pukul 11, lebih kurang, kami ke KL sentral. sempatlah pekena laksa asam laksa kat K-Avenue dulu, breakfast yang nak cepat..x sampai 20 minit.

dari KLCC,perjalanan diteruskan ke KL sentral...dah lama gak x naik putra LRT..hehehehe......sebaik sampai, berkejar2 nak naik bas. semua pembayaran tiket shutter bas telah dilunaskan melalui internet...dunia di hujung jari anda..macam-macam...

bus?aduhai malu betul aku ngan maintainence negara sendiri..bas nak bawak pelancong, ag teruk dari bas kampung2. bunyi macam2....buruk..aduhai..mencemarkan imej pelancongan negara. dahlah pemandunyer, ala-ala mabuk...huh...

sampai LCCT...setelkan hal yang patut....makan..bla..bla...then, perjalan diteruskan.....

flight delay..huhuhuhu...rata2 flight hari ni, semuanya delay..termasuk AK 492...pukul 4.15, baru perjalanan dimulakan..seat 26A..hahahaha....dulu, masa last year ke jogja, Air Asia free seated....this year tak ag..kene duduk ikut seat yang telah dicetak pada tiket. menu pun dah berubah...emmm.....

duk dalam flight, sejam tu..x sempat nak membuta....hahahaha.....

tapi skang......dah 11.35(waktu indon), bersamaan 12.35 waktu malaysia....aku dah ngantuk....mintak izin tido dulu ek...insyaallah, ada kelapangan esok...aku akan masukkan journey kembara melayu palembang.....

disaat pertama kali menjejakkan kaki di airport palembang....cantik..medical check....bandar palembang yang bersih....hotel yang wow...menarik!..dan yang best....COWOK-COWOK palembang yang HENSEM-HENSEM!!!...serius..setakat yang aku jumpe, x sampai separuh hari di palembang...dari yang menjemput di airport (pekerja horison hotel), mas supir (driver horison hotel), penyambut tetamu....serius...semua HENSEM2.....hahahaha....

1 comment:

(",)v said...

kem salam kt cowok2 disana ya..haha..zie, postla gmbr bnyk2..